Hajhullást bőratka is okozhat

Tavasszal, a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás mellett aggodalomra ad okot, ha reggel a párnán, vagy napközben a ruhán folyamatosan újabb hajszálak jelennek meg.

Az alapos kivizsgálás nemcsak az esetleges vitaminhiányt, vagy hormonproblémákat kutatja, de kiterjed a fejbőrben lévő élősködők ellenőrzésére is.

Ritkuló hajkorona
A hajhullás megítélése mindig erősen szubjektív. Általában napi 60-100 szálat tekintünk normális mennyiségnek, ennyi hajszál elvesztése még nem mutat kóros folyamatot. Persze aligha képes bárki is pontosan összeszámolni az egy nap alatt elhullott hajszálait, ezért inkább a jól látható jelek észlelésekor javasoljuk szakember felkeresését a probléma orvoslásához – tanácsolja dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus. Ha a korábban egészséges haj elveszti fényességét, töredezetté válik, a hajszálak elvékonyodnak, a hajhullást a hajkorona jól észrevehető ritkulása kíséri. A panaszok rendszerint arról árulkodnak, hogy a fejbőr és a hajtüszők tápanyagellátása nem megfelelő, ezt pedig bőratkák jelenléte is okozhatja.

hajhullas1

Pattanások, rozácea, hajhullás
Az atkák jelenléte többféle bőrproblémával is összefüggésbe hozható. A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található hámsejtekből és faggyúváladékból táplálkozik. Sok esetben felelős pattanásos tünetek, vagy rozácea megjelenéséért. Az atkák másik csoportja, a Demodex folliculorum a szőrtüszökben él, elszaporodásuk fokozott hajhullást, a fejbőrön viszketését, hámlást okoz. A Demodex folliculorum  a hajtüszőkben élősködve gyulladásos reakciót indít meg, így károsítja  a normál hajképződést, a haj szerkezetének károsodását okozza:  ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladt, hámló fejbőrt.  

A fertőzöttség jelei
A bőratka jelenlétére a hajhullás mellett több tünet is utalhat. A legjellemzőbb a viszketés, emellett korpásodás és az érzékeny, gyulladt fejbőrön pattanások is megjelenhetnek.   

Célzott kezelés
Dr. Vincze Ildikótól megtudtuk, hogy a bőratka jelenléte a fejbőrről vett hámkaparék mikroszkópos vizsgálatával kimutatható. Amennyiben az élősködő jelenléte beigazolódik, speciális kezelésre van szükség, amely – a bőratkák életciklusa miatt – több hetet vesz igénybe. A kezelés ideje alatt, a kezelőorvos által javasolt készítmények használata mellett, a higiéniás szabályok fokozott betartására is ügyelni kell. Könnyen visszafertőzhet a közös fésű-, és sapkahasználat is, de javasolt az alváshoz használt párnahuzatot is gyakrabban cserélni. Célzott kezeléssel és a fenti szabályok betartásával a bőratkák jelenléte és így az általuk okozott kellemetlen panaszok is megszüntethetők.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.