Mire való a pollenmonitor?

A pollenmonitor alapján jelzik előre a szakemberek, hol várható nagyobb pollenkoncentráció. Mit kell tudni róla?

Nagyon sok ember életét keseríti meg az év adott időszakában – vagy több évszakban is – az allergia. A legjobban várt eseményt, rendezvényt is elronthatja, hogy zsebkendőkkel, gyógyszerekkel, orrspray-el és szemcseppekkel kénytelen közlekedni, mert csak ezzel teheti elviselhetővé a közérzetét.

A pollenre allergiások számára nagy segítséget jelent, ha tudják, mikor számíthatnak nagyobb pollenkoncentrációra. Az allergia alaposan megterheli a szervezetet, a mindennapi feladataiban is zavarja a betegségben szenvedőt. Amikor kisebb a pollenterhelés, az illető közérzete is javul, de olykor nem csak a pollen az oka az allergiás reakcióknak.

sji1lxi41

A láthatatlan, levegőben szálló pollen allergiával küzdő emberek millióinak keseríti meg az életét világszerte. A pollent észre sem venni a levegőben, de az allergia tüneteit rövid időn belül észleljük. A pollenmonitor érzékeli ezeket a nagyon apró részecskéket.

Jelzi, mikor kisebb és mikor megemelkedett a pollenterhelés az ország egyes területein. Megállapítható vele, hogy mely növények pollenszórása magasabb, mely alacsonyabb. Követni tudja a pázsitfűfélék, a csalánfélék, az útifű, a libatopfélék, üröm, a kender és a parlagfű pollenszórásának mértékét.

A pollenmonitor automatikus analitikus eszköz, amely megbízhatóan jelzi a pollenszórás mértékét. Automata mintavétellel, digitális képfeldolgozással és elemzéssel dolgozik. A mintavétel után mikroszkóppal analizálják a levegőben lebegő részecskéket illetve a részecskéket szállító folyadékokat. A speciális képfelismeréssel együtt igen nagy gyorsasággal állapítják meg, milyen pollenről van szó.

5lz2f04v1

Ennek alapján tudhatjuk, melyik növény válthat ki leginkább allergiás reakciót, melyiknek jelenhet meg a levegőben a pollenje és okozhat tüneteket, így az arra érzékenyek könnyebben fel tudnak készülni rá, illetve időben védekezni ellene.

Az alacsony kategória azt jelzi, hogy a pollenkoncentráció olyan kicsi, mely még nem okoz tüneteket. A közepes az érzékeny allergiásoknál okoz tüneteket. A magas minden allergiásnál tüneteket produkál, a nagyon magas pollenkoncentráció pedig azt jelzi, hogy minden allergiás reagál rá, és heves tünetei vannak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.