Késős pollenek

A virágzási időszak után egy hét késéssel jelennek meg a levegőben az allergizáló növények virágporai.

„Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés.” – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport megfigyelései alapján a virágzási időszak után egy hét késéssel jelennek meg a levegőben az allergizáló növények virágporai. Az International Journal of Biometeorology című lapban megjelent tanulmány szerint ennek a széljárás lehet az oka, és az, hogy a pollen több különböző forrásból érkezik.

virag4

„Példának okáért a magyaltölgy épp most nem virágzik Extremadurában, Andalúziában azonban igen. Ha déli szél fúj, Extremaduráig elhozza a virágport.” – magyarázza Tormo, hogy rávilágítson e tény jelentőségére az allergia kezelésében.

Az Ibériai Félszigeten és Európa többi részén délről északra halad a virágzás folyamata, ezzel együtt pedig a pollenek útja is. Másrészt, ha a szél északról fúj, gyakran azokon a területeken is újra meg lehet figyelni a jelenlétét, ahol már vége van a virágzási időszaknak.

A tudósok a kutatáshoz 2007 óta figyelték Badajozban a virágpor mennyiségét. A csoport a várost körülvevő parkokat és mezőket is beutazta, hogy helyben győződhessenek meg arról, ahogy a növény kiengedi őket magából.

„A közvetlen megfigyelés rendkívül hasznos eszköze a virágzás megfigyelésének, és általa értékes információkat lehet szerezni a gyűjtött anyagról.” – mondja Tormo.

pollen4

A füvek és ciprusfák adatai ellenére a legtöbb esetében egybeesett a virágzási és a pollenkiengedési időszak a megfigyelt fafajoknál. A füveknél ezen felül azt is megállapították, hogy a pollen nagy része mindössze a következő fajtákból érkezik: Dactylis glomerata, Trisetum paniceum, Lolium rigidum, Phalaris minor és Vulpia geniculata.

A csoport ezen kívül a cáceresi Plasenciában és a badajozi Santa Euláliában gyűjtött anyagot, és újabb megfigyelőállást terveznek felállítani Dél-Extremadurában. „Olyan ez, mint az időjárási adatok: minél több állomás működik, és minél hosszabb időre nyúlnak vissza a megfigyelések, annál értékesebb az információ.” – összegezték kutatásukat a szakemberek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index