Ha kell egy kis „arcturbó”

Bizonyos esetekben az arccsont megváltoztatásával az arc sokkal előnyösebbé tehető, korrigálható. Mi történik egy ilyen műtét során?

Nagy elszántság és változtatási szándék kell ahhoz, hogy valaki vállalkozzon egy arccsont-operációra. Bár manapság az ilyen plasztikai műtétek már rutinnak számítanak, az embernek mégis egy olyan részét változtatják meg, amely egészen más megjelenést kölcsönözhet neki.  De hogyan is zajlik egy ilyen arcplasztika?

Altatás szükséges

Az arccsont-műtét során a pácienst többnyire altatják – ez a kényelme érdekében történik. Két lehetőség van, vagy altatásban, vagy a helyi érzéstelenítés és intravénás szedáció kombinációjával teszik számára fájdalommentessé a beavatkozást. A sebész ajánlani fogja a megfelelőbb választást számára.

Az orvos az érzéstelenítést követően bemetszéseket ejt. Az arccsont-műtét során a bemetszéseket gyakran a szájüregben ejtik, de alsó szemhéj bemetszést is alkalmazhatnak, különösen, ha egyidejűleg a szem emelése is történik. Hasonlóképpen, ha szemöldök (homlok) – vagy arcfelvarrást is végeznek, az implantátumokat a bemetszéseken keresztül helyezik be.

A harmadik lépés az implantátumok behelyezése és elrendezése a bőr alatt – a bemetszések megejtése után az implantátumokat pozicionálják, precízen elhelyezik, hogy a hatás minél természetesebb legyen. A rögzítés előtt a sebész alaposan megszemléli az eredményt, úgy helyezkedik a pácienshez, hogy a legjobb megjelenést és a szimmetriát kialakíthassa.

plasztikai%2520sebeszet3

A szilárd implantátumok (így a szilikon) rögzítve vagy csatolva vannak, a puha szövethez vagy a csonthoz kapcsolódnak. De az is lehetséges, hogy egy testhezálló „zsebet” hoznak létre a szövetekből az implantátum körül, amely a megfelelő helyzetben tartja azt. Az ún. porózus implantátumok rögzítése egy folyamaton keresztül történik: ennek során a páciens természetes szövetei belenőnek az implantátum pórusaiba.

A plasztikai műtétet követően a bemetszéseket öltésekkel bezárják. A legtöbb esetben nincs szükség kötésre vagy pólyára. Számos varrat magától felszívódik (a szájüregben levők is) – ez néhány hét alatt megtörténik. De vannak, amelyeket el kell távolítani a nyomonkövetési vizsgálat során, 4-10 napon belül.

Az arccsont-műtét után a felgyógyulást is nyomon kell követni. Bár általában ambulánsan végzik, több esetben szükséges a kórházi tartózkodás, legalább egy éjszakára. Fontos, hogy az operációt követő 24 órában valaki legyen a páciens mellett.

Amennyiben a bemetszéseket a szájüregben ejtették, csak lágy ételeket ehet, és minden alkalommal alapos szájöblítésre van szüksége, hogy a varratok tiszták maradjanak. Ha a szemhéjnál voltak bemetszések, akkor a páciens utasításokat kap arra nézve, hogyan pihentesse a szemét, és javasolnak számára készítményt is, hogy a szemkiszáradást megelőzzék a gyógyulás során.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: