A varázsgomba hatására „leválsz”

A varázsgomba erőteljes, természetben előforduló hallucinogén – drogként használható, de bár ártalmatlannak tűnik, komoly baleseteket okozhat.

A hallucinogént tartalmazó gombáknak vagy egy tucat fajtája él az erdőkben, a vadonbanaz Egyesült Királyságban. Közülük is legnépszerűbb a „Liberty Cap” (Psilocybe Semilanceata). A szeptember és november közötti időszakban folyik a betakarítása. Miután leszedik, fogyasztható nyersen, főve, italt lehet készíteni belőle, de meg is szárítható későbbi felhasználásra. Többnyire ömlesztve értékesítik kis zsákokban, vagy összetörve kapható, tabletta formában.

A”varázsgomba” vagy gomba drog hatása a savéhoz igen hasonló, ugyanakkor sokan egy jóval természetesebb érzésről számolnak be, valamiféle különös „leválás”, „elkülönülés” érzés uralkodik el rajtuk. Kis adagokban eufóriát, fokozott izgalmat okoz a gomba drog, nagyobb adagban azonban forma- és színtorzulások, élénk hallucinációk jönnek létre a hatására.

Mika varázsgomba mellékhatásai?

A varázsgomba mellékhatásai ugyanakkor jelentősek. Többnyire ugyanazok, mint a savnak – egyes felhasználók hányingerre, szédülésre, hányásra, hasmenésre és gyomorfájdalmakra panaszkodnak. Akár a hallucinogének többségénél, a hatás attól is függ, kikkel vagyunk, hol vagyunk és egyébként milyen a közérzetünk az adott időpontban. Van, aki visszaugrásokat tapasztal. Fontos, hogy a varázsgomba használatakor biztonságos helyen legyen az ember, mert van, akire rátör a pánik vagy összezavarodik.

Ahogyan az más drogoknál is így van, a hatások természete és erőssége nemcsak a felhasznált gomba-mennyiségen múlik – hanem azon is, mekkora az ember testsúlya, a tolerancia-szintje, milyen az általános fizikai egészsége, mentális állapota. Ezek mind szerepet játszanak abban, hogyan fog reagálni a gomba drog hatásaira.

A varázsgomba egészségügyi kockázatai

Fontos megemlíteni a varázsgomba egészségügyi kockázatait is. A gomba drogok hosszútávú hatásait illetően egy kisebb kutatás is készült. Olyan komoly problémák, mint a függőség, vagy a leszokással járó elvonási tünetek nem jelentkeznek. A tolerancia a szervezetben gyorsan kifejlődik, de a folyamatos használatot nem követeli. A hallucinogének hatásai azonban okozhatnak baleseteket – a legnagyobb kockázat pedig az, hogy nem a varázsgombát szedi le a felhasználó a vadonban, hanem mérgező gomba kerül a szatyorba. Ha egy kis kétség is felmerül, azt a gombát jobb nem fogyasztani!

hzly8bnk1 Olvass még több cikket a hallucinogénekről!

Törvényileg tiltott!

A kábítószer-ellenes törvény az Egyesült Királyságban 2005-ben A” osztályba sorolta a nyers varázsgombát – valamint szárított és elkészített változatait -, az új jogszabály tehát keményen lecsapott a gomba eladására és forgalmazására. Akik foglalkoznak vele, azokat akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik, de ha másokat ellátnak varázsgombával, az szintén korlátlan bírságot vonhat magával. A varázsgomba birtoklása akár 7 éves börtönbüntetéssel járhat. Előállítása, importálása, exportálása, szállítása, birtoklása terjesztés céljából tilos.

Forrás: