Indián dohánnyal a dohányzás ellen!

A leszokást fontolgatók körében talán nem ismeretlen a gyógynövényes cigaretta fogalma, ám annak egyik összetevője a hólyagos lobélia már egészen biztos, hogy csak a gyógynövények ismerőinek mond valamit.

dohanyzas5A hólyagos lobélia vagy más néven indián dohány a nikotinra leginkább hasonlító gyógynövény. A növény 14 féle alkaloidot, köztük lobelint tartalmaz, ami hasonló a nikotinhoz, de nem minden hatásuk egyezik. A hólyagos lobélia enyhíti a nikotinéhség érzetét, de nincs olyan sajátsága, amitől rá lehetne szokni.
Az indián dohány használatának akadnak ellenzői a tengerentúlon, mivel a növény dohányzásról való leszokásban segítő hatékonyságát sokan ferde szemmel nézik. A kutatások döntő hányada azonban azt bizonyítja, hogy igenis eredményesen használható a nikotinéhség és függőség megszüntetésére.

Dohány vs. Lobélia

Több kutatónak is szemet szúrt, hogy az indián őslakosok mindennapi szokásaihoz hozzátartozott dohányzás. Sok 80 éves dohányzó kiváló egészségnek örvendett, mivel rendszeres pöfékelésükhöz nem szimpla dohányt, hanem lobéliát használtak.

1994-ben az Egyesült Államokban összehasonlították az őslakosok által használt gyógynövényes cigarettákat és a boltokban kapható cigarettásdobozok beltartalmát. 599 féle vegyi adalékot találtak a bolti cigarettában, még az őslakosok által használt lobéliát tartalmazó termékekben nem volt ilyesmi.

dohanyzas17

A vegyi anyagok egy része a növény termesztésekor került a dohányba, a maradékot pedig a feldolgozáskor és a csomagoláskor adták a cigarettához. Az indián dohány íze azonban nem hasonlít a bolti cigarettáéhoz, a szaga pedig nem feltétlenül túl kellemes, ám a cigarettázás folyamata (cigi meggyújtása, füstölés) miatt, a függőség ezen részét jóval könnyebben elégíti ki, mint az egyéb leszokást segítő termékek.

Indián dohány egyéb jótékony hatása

A hólyagos lobélia, a máig ismert egyik leggyorsabban ható görcsoldó gyógynövény, amelyet elsősorban asztmára, hörghurutra, görcsös köhögésre és felső légúti panaszokra használnak. Külsőleg használható zúzódás, rándulás, rovarcsípés, daganatok és rák ellen. Adagolás: 3 – 15 g ; 5 – 15 csepp tinktúra.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: