Internetfüggő agy!

Egy szűk körű kínai kutatásból az derül ki, hogy az internetfüggőségben szenvedő kamaszok rendellenes fehérállománnyal rendelkeznek.

Az nem egyértelmű, hogy ez az eltérés okozhatja-e az internetfüggőséget, vagy az internetfüggőség következtében alakul ki az eltérés. A kutatás semmilyen kezelést vagy gyógymódot sem javasol az internetfüggőségre, arra az ellentmondásos rendellenességre, amelyet az elmegyógyászati szakértők még mindig nem fogadnak el általánosan. Jonathan Wallis, a Kaliforniai Egyetem pszichológia és idegtudományi professzora szerint ennek ellenére a kérdéses agyi területek miatt logikusak az eredmények.

„Azok a területek, amelyeket a tanulmány készítői kimutattak, éppen azok, amelyekről már régóta tudjuk, hogy szerepet játszanak a függőség és a kényszeres viselkedés kialakulásában” – állítja a szakértő. „Az internetfüggők fehérállományában kimutatott eltérések olyan típusú rendellenességek, amelyek valószínűleg gátolhatják ezeknek a területeknek a normális működését.”

A PLoS One legújabb számában megjelent kutatás során a Jiao Tong Egyetem kutatói 17 internetfüggőségben szenvedő kamaszt vetettek alá agyi MR-vizsgálatnak. Az alanyok saját bevallásuk szerint teljesen az internet hatása alá kerültek, több alkalommal próbálták szabályozni használatát eredménytelenül, és amikor megpróbálták visszaszorítani az internetezést, nyugtalanná, szeszélyessé, lehangolttá vagy ingerlékennyé váltak. Agyi képalkotó vizsgálatuk eredményeit 16 egészséges, azonos korosztályba és nembe tartozó személyével vetették össze.

bwpbm7661

A kutatók kimutatták, hogy az internetfüggőségben szenvedő alanyokban károsodott a fehérállomány, amely azokat az agyi területeket kapcsolja össze, amelyek többek között a döntéshozatalért felelősek. A fehérállomány az a biológiai szigetelőréteg, amely az agysejtek kapcsolódásait öleli körül. A kutatók elmondták, hogy az agysejtek egyfajta biológiai vezetékrendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, ezért az elektromos eszközökhöz hasonlóan itt is valamilyen szigetelésre van szükség körülöttük.

A kutatásból nem derül ki azonban, melyik alakul ki előbb, a szigetelés károsodása, vagy maga a függőség. Az egyik elmélet szerint a hibás szigetelés olyan mértékig gátolja az agyban zajló kommunikációt, hogy a személy azt gondolja, viselkedése értékes, és újra meg újra meg kell ismételnie. Ez a többi függőség szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Ráadásul a kutatás eredményei arra a kérdésre is rávilágíthatnak, miért fogékonyabbak egyesek a függőségekre, mint mások.

Forrás: