Cigi helyett füvezzünk?

Egy húsz éven át folyó követéses vizsgálat során arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy az alkalmankénti füvezés nem jár olyan fokú – akár légzési gondokat is okozó – tüdőkárosodással, mint amilyennel a dohányzás.

Dr. Stefan Kertesz, a birminghami Alabama Egyetem tanársegédje a tanulmányban kifejtette, hogy természetesen a marihuána füstje is irritálja a tüdőt, és okozhat köhögést, sőt váladéktermelést is, ráadásul függőség is kialakulhat, ami további problémákhoz vezethet. Ugyanakkor – csakúgy, mint az alkohol vagy egyéb drogok esetében – itt is az a kérdés, mennyire árt azoknak, akik csak alkalmanként élnek vele.dohanyzas7

A mostani kutatás – amelynek eredményei a Journal of the American Medical Association című lapban jelentek meg – során a szakemberek egy 1985-ben kezdődő vizsgálat eredményeit nézték át, amelybe több mint 5100, 18 és 30 év közötti kísérleti alanyt vontak be az Egyesült Államok különböző városaiból. A vizsgálatban részt vevők rendszeres időközönként vettek részt tüdőszűrésen, ahol tüdőkapacitásukat is leellenőrizték, és az eredmények alapján kiderült, hogy azoknál, akik csak alkalmanként szívtak marihuánás cigarettát, nem mutatkozott károsodás a tüdőben. Természetesen ugyanez már nem mondható el azok esetében, akik havonta húsz, vagy annál több szálat szívtak.

Dr. Robert Hancox, új-zélandi tudós, aki maga is végzett tanulmányokat a marihuána természetével kapcsolatban, megjegyezte, hogy a marihuána tüdőre gyakorolt káros hatása semmiképp sem vitatható el, mindössze annyi állapítható meg, hogy káros hatása nem egyezik meg teljes mértékben a cigarettáéval.

Calvina Fay, a Drogmentes Amerika Alapítvány vezetője hozzátette, hogy a marihuána és a cigaretta által okozott károkat azért nehéz összevetni, mert míg utóbbinál könnyen nyomon követhető, ki mennyit szív el egy nap, addig az előbbinél ez jóval bonyolultabb, mivel sokan nem egyedül szívnak el egy szálat, továbbá az is változó, hogy ki milyen formában szívja azt el, illetve egy adagba mennyi marihuánát sodor bele. Fay szerint a tanulmány arra sem tért ki, milyen egyéb káros hatásai – például tanulási gondok, pszichózis, függőség, netán bűnöző magatartás – lehetnek a füvezésnek.

Forrás: