Hóvihar tombol Hargitafürdőn

Hóvihar tombol Hargitafürdőn, és a székelyföldi hágókon átvezető országutak nehezen járhatók az úttestre lerakódott néhány centiméteres hóréteg miatt.

Az 1350 méteres magasságban található Hargita megyei üdülőtelepen több mint egy hete mindennap hullott a hó, a 20 kilométernyire lévő Csíkszeredából közlekedő menetrendszerű buszjárat és a kenyérszállító autó sem jutott fel a telepre, mert az úttesten a hóréteg vastagsága helyenként a tíz centimétert is eléri – írta az Agerpres.

A hírügynökség által megszólaltatott panziótulajdonosok azt mondták, hogy nem örülnek a hónak, mert vizenyős és így nem alkalmas a sízésre, ahhoz fagypont alatti hőmérsékletre lenne szükség. "Mindenesetre szólnunk kell a húsvétra érkező vendégeinknek, hogy nálunk olyan idő van, mintha karácsonyra készülnénk" – mondta az egyik panziós.

auto640

Ma reggel a Gyilkos-tó, a Gyimesi-hágó és a Bucsin-tető térségében is havazott, és ezekben a körzetekben az országutat két-három centiméteres hóréteg borította – közölte a Hargita megyei prefektusi hivatal.

Romániában az országos meteorológiai szolgálat szerda estétől csütörtök estig sárga figyelmeztető jelzést adott ki a bánsági hegyvidékre, ahol a csapadék mennyisége helyenként elérheti az ötven litert négyzetméterenként, és óránként 50-60 kilométeres sebességű szél várható. Az előrejelzés szerint a hegyvidéken mindenütt havazni fog, a Déli-Kárpátokban a széllökések sebessége elérheti az óránkénti hetven kilométert.

Forrás: