Influenza vagy „csak” nátha?

Hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás… Így kezdődik, majd ezeket követi a torokfájás, a száraz köhögés, az orrfolyás, orrdugulás.

Igen, ezek az influenza leggyakoribb tünetei. De sokan mégsem vagyunk biztosak benne, hogy tényleg elkaptuk-e az influenzát, vagy inkább reménykedünk, hogy csak egy kis náthával van dolgunk.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint már tart az influenzajárvány: február harmadik hetében több mint 26 ezren fordultak orvoshoz, és a járvány miatt eddig egy fővárosi és több vidéki nagyváros kórházában rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

Mit tehetünk akkor, ha orvosi megerősítésre és tanácsra lenne szükségünk, mert betegnek érezzük magunkat, de nem szeretnénk a rendelői vagy kórházi váróban továbbfertőződni?

laz

•    Ha valaki váratlanul megbetegszik, rosszul lesz, a legfontosabb a minél gyorsabb segítség. Az Egészség Assistance szolgáltatással egy helyen, egyszerűen tájékozódhatunk az orvosi és gyermekorvosi rendelők, szakorvosi rendelők nyitva tartásáról az ügyeletek elérhetőségéről, gyógyszertárakról és gyógyszertári ügyeletekről.

•    A diagnosztikai eredmények gyakran nem egyértelműek a betegek számára. A szolgálat munkatársai segítenek ezek értelmezésében, ha bármilyen kérdés merül fel velük kapcsolatban.

•    A gyógyszereket mindig körültekintően kell használni. Ha nem vagyunk biztosak egy szer alkalmazásában, az Europ Assistance csapata információval szolgál az adott készítményről.

Azon kívül, hogy szakszerű segítséget kérünk, érdemes betartani az ilyenkor szokásos személyi higiéniás előírásokat, aki pedig beteg, és teheti, inkább maradjon otthon, és gyógyuljon meg, mielőtt megfertőzne másokat is.

Forrás: