A dohányzás összefügg a mellrák egy típusának fokozottabb kockázatával

A dohányzó fiatal nők esetében fokozottabb lehet a kockázata a mellrák egy bizonyos típusának – derült ki egy új tanulmányból.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai olyan, a seattle-i agglomerációban élő fiatal nők adatait elemezték, akiknél 2004 és 2010 között diagnosztizáltak emlőrákot. A résztvevők közül 778-nál úgynevezett ösztrogénreceptor-pozitív emlőtumort, 182-nél pedig egy ritkábban előforduló, ám halálosabb tumortípust, háromszorosan receptornegatív emlődaganatot állapítottak meg. A vizsgálat során egy 938 fős kontrollcsoport adatait is figyelembe vették a szakemberek.

A Cancer című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Christopher Li szerint korábbi tanulmányok már kimutattak összefüggéseket a dohányzás és a mellrák között. A fiatalabb nők körében előforduló rákos megbetegedésekkel foglalkozó vizsgálatok ugyanakkor ellentmondásos eredményeket hoztak.

shutterstock_67759144

A mostani tanulmány szerint azoknál a fiatal nőknél, akik valaha is dohányoztak, nagyjából 30 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége bármely mellráktípus kialakulásának, mint azon társaiknál, akik soha nem cigarettáztak. Azoknál a 20 és 44 éves kor közötti nőknél, akik elmondásuk szerint legalább egy évtizede napi egy doboz cigarettát szívtak, hatvan százalékkal nagyobb volt a valószínűsége az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák kialakulásának, mint azoknál a társaiknál, akik kevesebbet cigarettáztak.

A legalább 15 éve dohányzó nők nagyjából 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek az emlőrák ezen típusával, mint azok a résztvevők, akik csupán néhány évig dohányoztak. Az eredmények szerint ugyanakkor a dohányosoknál nem volt magasabb a kockázata a háromszorosan receptornegatív emlődaganat kifejlődésének.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint nagyjából minden nyolcadik amerikai nőnél kialakul a mellrák az élete során, ám a betegség kifejlődésének kockázata alacsonyabb fiatal korban. A kutatók szerint előfordulhat, hogy a cigarettákban található anyagok egy része ösztrogénként viselkedik, ezáltal serkentve az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák kialakulását.

Forrás: