Magas vérnyomás ide vagy oda… sportolni akkor is kell!

Az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás, mely során bár ideiglenesen, de megemelkedik a vérnyomás. Ez egy teljesen természetes folyamat, a baj ott kezdődik, amennyiben az érték nem normalizálódik az edzés végeztével.

A magas vérnyomás az egész világon egyre szedi az áldozatait, hiszen olyan súlyos szövődményeket okoz kezeletlen esetben, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia sikeres terápiájában nagy szerepe van a gyógyszerezés mellett a testmozgásnak, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű sport 5-10 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást. Az egészséges érték 140/90 alatti, ami természetes módon az edzések alkalmával megemelkedik, viszont a hipertónia szempontjából nem mindegy, mit is mozog rendszeresen.

Kardio edzések

Ilyen sportok alkalmával az izmoknak nagy mennyiségű tápanyagra és oxigénre van szüksége, így nagyobbakat lélegzik, a szívverése felgyorsul, és a vérnyomása megemelkedik. Ha fizikailag fitt és edzett, akkor a nyugalmi értéke alacsonyabb, mint az átlag, és sportolás során nem is kúszik fel olyan magasra a vérnyomása. A szisztolés növekedés persze jelentős, de legtöbbször nem kóros, csak akkor, ha nem áll vissza.

sport5

Súlyemelés

Súlyemelés közben nagy teher nehezedik az izmokra, a szívre és az tüdőre, így nem csoda, hogy közben jelentősen megemelkedik a vérnyomás. Főleg akkor, amikor emeli a súlyt és ez alatt visszatartja a lélegzetét. A kisebb súly, a megfelelő technika és légvétel, valamint a fokozatosság elve segít elkerülni a kiugró értékeket. De azoknak az embereknek, akik hipertóniában szenvednek a laza testmozgással járó sportolás ajánlható (séta, futás, úszás, gimnasztika labdajátékok), az izmok passzív feszülését okozó gyakorlatok előnytelenek”– mondja dr. Kapocsi Judit, vérnyomás specialista.

Fontos a rendszeres ellenőrzés
Akár sportol magas vérnyomással, akár nem, a betegség esetén mindenképp ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen megeshet, hogy más dózisú, vagy teljesen más gyógyszerre van szüksége bizonyos idő elteltével. Ráadásul egy megbízható szakember hasznos tanácsokkal tud szolgálni az edzésterve összeállításában, és elmondhatja, milyen mozgásformákat érdemes elkerülnie, illetve előnyben részesítenie.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.