Új szolgáltatás Magyarországon – Kármentesítés a bajból

Új szervezet a balesetet szenvedettek érdekében. Az Első Magyar Kárrendező ZRt szeretné elérni, hogy mindenki kapja meg jogos járandóságát, ha személyi sérülés éri.

Olyan szakmai, jogi, ügyintézői háttérrel, amelyet ezidáig leginkább a filmekben láttunk. Olyan országokban, ahol az érdekérvényesítésnek professzionális hagyományai vannak, mindez napi rutinnak számít. Utolérhetjük a mintákat? Beérett egy biztosítói szolgáltatási ágazat Magyarországon? Vagy a jogi rászorultak mennyisége és kiszolgáltatottsága hívta életre a Társaságukat?

A kérdésekről Bartha Zoltán vezérigazgatóval beszélgettünk.

napidoktor.hu: Az ismert kiváló biztosítói szakember néhány hónapja hozta létre a vállalatát. Miért is?

Bartha Zoltán: Az elmúlt 23 év alatt melyet biztosítási szakmában töltöttem, rengeteg kárügyben vettem részt. Sok tanulság és tapasztalat mellett szembesültem a személyi sérüléses balesetesek tájékozatlanságával, gyenge érdekérvényesítő lehetőségeikkel. Sajnos tapasztaltam azt is, hogy a károsultak előbb foglalkoznak ingó káraik rendezésével, mint testi épségüket ért káraikkal.

Ehhez persze az is hozzájárult, hogy sok esetben a biztosítók sem erőltetik, hogy a károsultak tisztában legyenek a személyi sérüléses kártérítési lehetőségeikkel. Mivel elkötelezett vagyok a biztosítási kultúra, ezen, belül is a kártérítési kultúra emelésében, így nem volt kérdés a személyi sérülésekkel foglalkozó vállalat létrehozása.

napidoktor.hu: Mivel foglalkozik a Társaságuk?

Bartha Zoltán: Díjmentes kárrendezési tanácsadás és előzetes kárkalkuláció mellett vállaljuk azoknak az embereknek a teljes körű kárképviseletét, akik önhibájukon kívül személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, vagy ilyen balesetben veszíttették el hozzátartozójukat, legyen az közlekedési, munkahelyi vagy bármely egyéb közterületi elcsúszásos baleset, háziállat okozta baleset, rendezvényen elszenvedett baleset, vagy sportbaleset.

auto-baleset

napidoktor.hu: Milyen igény van erre Magyarországon?

Bartha Zoltán: Elszomorító statisztikával kell kezdenem. Évente több mint 30 000 személyi sérüléssel járó baleset történik Magyarországon. Vagyis, ha a családokat veszünk figyelembe, évente legalább 100 000 ember élete változik meg egy sajnálatos baleset következtében.

Sajnos a mai magyar valóság, hogy a családok túlnyomó része hónapról-hónapra él. Így egy kereső kiesése a munkából, vagy akár csak a balesetet szenvedett gyógykezelésének költsége alapjaiban rendíti meg a családi kasszát, a család anyagi helyzetét. Elég csak abba belegondolni, hogy egy kórházi kezelés esetében a társadalombiztosítási ellátás mindössze a hivatalos munkabér 50%-a, és akkor nem is beszélünk arról a helyzetről, hogy milyen terhet jelent ez egy vállalkozó esetében, ahol a legtöbb esetben a teljes jövedelem esik ki munkaképtelenség esetén.

A legszörnyűbb, ha gyermeket érint a baleset, amely nem csak a lelki teher miatt jelent hatalmas kihívást, hanem a gyermek ápolása is egy teljes ember jelenlétét követeli. Így sok esetben nemhogy a gyógykezelések fedezésére nem jut elegendő pénz, de még a rezsi kifizetése is veszélybe kerül és jelentősen megváltoznak a család életkörülményei is.

napidoktor.hu: Munkatársaik közül bizonyára többen az üzlet másik oldalán ültek korábban. Pandúrból rendőr…?

Bartha Zoltán: Akár így is fogalmazhatnánk, azonban a lényeg az, hogy olyan szakemberekkel kezdtük el a közös munkát akik, évekig, sok esetben évtizedekig, biztosítói oldalon foglalkoztak személyi sérüléses károkkal, kockázatvállalással, kockázatelbírálással. Ügyfeleink számára ez egy olyan többlet tudást és tapasztalatot jelent, amivel tudomásunk szerint más személyi sérültek képviseletével foglalkozó nem rendelkezik.

napidoktor.hu: Imertségük kiteljesedés előtt, népszerűségük azonban bizonyára előbb-utóbb mérhetetlen lesz. Hiszen ki ne szeretne valóban társat, főképpen a megfoghatatlannak tűnő nem vagyoni károk vonatkozásában? Jogi útvezetés, lelki ápolás a bajban?

Bartha Zoltán: Célunk nem csak a károsultak díjmentes tanácsokkal történő ellátása, vagy az érdekképviseletük. Szeretnénk ha egyre több tájékozott, személyi sérülések esetén lehetőségeit jobban ismerő honfitársunk lenne. Ennek érdekében még idén létrehozunk egy alapítványt és egy egyesületet, melyek a kárrendezővel kiegészülve egy olyan hármas egységet fognak alkotni, mely az edukáció – megelőzés – érdekképviselet hármasával le fogja fedni a személyi sérülések területét.

autos_baleset

napidoktor.hu:  Az első siker? Van már „kézzel fogható” eredményük, olyan minta eset, ami kedvet csinál ahhoz, hogy érdemes minél hamarabb megismerkedni önökkel?

Bartha Zoltán: Több ilyen esetünk is volt már. Például egy fiatal hölgy ügyfelünk egy nagytestű vadállattal történő ütközés következtében komoly lábsérülést szenvedett. A balesetet és műtétet követő napokban mind családja, mind barátai azt mondták neki, az ő esetében senki nem fog neki kártérítést fizetni, felejtse el. Miután velünk találkozott, nem csak a véleménye változott meg, de tisztességes kártérítésre is számíthat.

napidoktor.hu: A károsult ügyfelek rokonszenvére előbb-utóbb számíthatnak. És biztosítók ellenszenvére?

Bartha Zoltán: Igaz, hogy a károsulti oldalon állunk, azonban biztosítók nem ellenségeink, hiszen azért jöttek, jönnek létre, hogy kár esetén szolgáltatást nyújtsanak a károsultak részére. Ügyfeleik csak ekkor tudják lemérni, hogy mennyire jól szolgáltatnak, megéri-e a pénzt a szolgáltatásuk igénybevétele.

Kidolgozás alatt van egy olyan programunk, mely első hallásra akár eretnekségnek is hangozhatna, mivel azonban a közös célok, mint a személyi sérültek minél korrektebb kiszolgálása, a biztosítási terület presztízsének emelése, a kárügyekkel kapcsolatos panaszügyek csökkenése, a jogalap nélküli károk által generált adminisztrációs terhek csökkentése, és még sorolhatnám, nos ezek a célok ellenszenvből rokonszenvé alakulhatnak.

BarthaZoltanBartha Zoltán (1966) több mint húszéves biztosítás közvetítői tapasztalattal a háta mögött, több biztosítónál és biztosítási alkuszcégnél szerzett tudás birtokában, 2013-ban alapította az Első Magyar Kárrendező Zrt.-t. 2008-ban pedig Biztosítárs címmel alapítóként útjára indította Magyarország első biztosítási magazinját, amelynek azóta is felelős kiadója és főszerkesztője. Amióta a biztosítási szakmába került, nemcsak a biztosítási tudását fejlesztette folyamatosan (független biztosítási alkuszi OKJ-oklevél, felsőfokú műszaki, valamint gépjármű-kárszakértői oklevél, Biztosítási Alkusz Szakiskolai oklevél, Budapesti Műszaki Egyetem felsőfokú biztosítástechnikai szakértői oklevél), hanem több innovatív biztosítási terméket is fejlesztett. Amellett, hogy több részvénytársaságot is irányít, a mai napig üzletkötőnek tartja magát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.