Szex – Ne beszéljünk mellé

A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

Bár kamaszkorban a szexuális funkciók már mindkét nemnél működnek, a kölcsönösen kielégítő, örömöt okozó szexuális élet még számtalan egyéb tényezőtől (ismeretanyag, tapasztalatok, érzelmek) függ.

Az első kérdések

A tanulás, tanítás a szexualitás területén is kisgyermekkorban kezdődik. Az óvodáskorú gyermekeket még elsősorban a külső jegyekben megnyilvánuló különbségek érdeklik. Miért van a kisfiúknak “fütyijük”? Mivel pisilnek a lányok? Nekik miért nincs pisilőjük?

Legfontosabb az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, de hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk! A cél, hogy a gyermekek a nemi életet is természetes dolognak tekintsék, bár ők ennek csak felnőttkorban lesznek részesei.

Ez tulajdonképpen nem zavarja őket, számos dologgal van ez hasonlóképpen (munka, autóvezetés, stb.). Elég csak a gyermek kérdéseire válaszolni, a gyerekek pont annyit kérdeznek, amennyi tudásra szükségük van. Amennyiben kérdéseikre őszinte választ kapnak, ezt későbbi életkorokban bizalommal hálálják meg.

szerelem

A nemi szervek tisztasága

Ebben az életkorban kezdődik igazán a megfelelő testi higiénia elsajátítása is. Nemcsak a fogmosás, kézmosás, napi tisztálkodás megtanítása fontos, de fordítsunk figyelmet a nemi szervek tisztántartásának megtanítására.

Lányoknak mindenképpen fontos megtanítani, hogy WC-használat után elölről hátrafelé vezessék a WC-papírt, így el lehet kerülni, hogy a végbélnyílás környékéről kórokozók kerüljenek a hüvelybe és a húgycsőbe. Ne felejtkezzünk el a rendszeres kézmosás fontosságáról nemcsak WC-használat után, de lehetőleg előtte is! Mosakodás során a nagy-, és kisajkakat illetve a végbél környékét mindig mossuk meg.

A kisfiúknak sajnos gyakran nem tanítják olyan nyomatékosan a testápolást, mint a lányoknak. Pedig ez egészségügyi szempontból is nagyon fontos lenne. A fiúknak is mindennap kell alsóneműt, zoknit cserélni.

A napi tisztálkodás során a fityma visszahúzásával a makkot is alaposan megmosni, mert az itt összegyűlő váladék bomlástermékei, a kórokozók elősegíthetik a péniszrák és a méhnyakrák (szexuális partnernőnél) kialakulását. Örvendetes lenne, ha a férfiak is használnák a WC-papírt vizelés után is, illetve nem feledkeznének el a kézmosás fontosságáról.

Készítsük fel gyermekünket a változásra!

Már kisiskoláskorban fontos beszélni a nővé, férfivá válás lépéseiről, a másodlagos nemi jelleg kialakulásáról, hogy ez ne érje váratlanul a frissen kamaszodó gyerekeket. A változás kezdetben alig észrevehető. Lányoknál 11 éveskor körül elkezdődik a mellek növekedése, kb. 2 év múlva jelentkezik az első menstruáció, mely a legmeghatározóbb élménye a nővé válásnak.

szex

Nagyon fontos, hogy ez ne érje váratlanul, legyen tisztában a folyamattal, a betétek, tamponok pontos használatával, ismerje a saját nemi ciklusának működését.

A fiúknál 11-12 évesen kezdenek a herék megnagyobbodni, kb. 1 év múlva a hímvessző is nőni kezd. A kamaszkorral jelentkezik az első magömlés, egyre gyakoribbak merevedések (erekciók), megkezdődik a hang mutálása.

El kell érni, hogy 10-12 évesen a gyerekek már legyenek tisztában a női és a férfi test működésével, a női nemi ciklussal, peteéréssel, fogamzással, ismerjék a fogamzásgátlás lehetőségeit, tudjanak a nemi betegségekről, azok megelőzési lehetőségéről.

Forrás: https://napidoktor.hu/