Immunrendszer erősítő gyógyszer!

Tudósok kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, mely villámsebességgel turbózza fel az immunrendszert, hogy az megküzdhessen az influenzához hasonló vírusokkal. A fehérvérsejt egy bizonyos típusának, az úgynevezett természetes ölősejtek (NK sejtek) hatékonyságát képesek növelni a szerrel.

Ezek a természetes testőrök daganatos és vírus által fertőzött sejtekre vadásznak a szervezetben.

Beazonosítottak egy olyan hatóanyagot, mely javítja ezen sejtek képességét, hogy felismerjék és elpusztítsák a beteg sejteket, így új kezelési módszer állhat majd a vírusos fertőzésekben szenvedők rendelkezésére. A legyengült immunrendszert is erősíthetné, például csontvelő-átültetés és kemoterápia esetén. A kutatók bebizonyították, hogy hatékonyan védi meg az egereket az influenzától és a herpesz-szerű fertőzésektől. Jelenleg gyógyszergyárakkal dolgoznak együtt, hogy rák és vírusos megbetegedés gyógyítására fejlesszenek ki gyógyszereket.

"Alaposan megerősítjük az immunrendszert” – jelentette kis Eric Vivier professzor, aki a kutatást vezette az Aix Marseilles Egyetem Immunológiai Központjában. „Az elképzelés az volt, hogy javítunk ezen a belső immunitáson és a természetes ölősejtek működésén. A genetikai munkánk alapján fedeztük fel az ezzel a hatással bíró antitestet.”

07jvwfgp

A kutatók a Science folyóiratban számoltak be eredményeikről. Egereket manipuláltak genetikailag: NK-sejtjeik felszínéről hiányzott az a molekula, mely normális körülmények között korlátozza a vírusokra és daganatos sejtekre adott reakciót. A sejtek ennek eredményeképpen sokkal erősebbek lettek. Kiderült, hogy ezek az egerek egészségesek maradtak akkor is, ha viszonylag magas dózisú, herpeszhez hasonló vírussal, illetve az influenza kórokozójával fertőzték meg őket. A kontrollcsoport tagjai ezzel szemben egy héten belül elpusztultak. Ezek után bukkantak rá az antitestre, mely képes blokkolni a falósejtek molekuláit, így ugyanazt a hatást fejtik ki.

Vivier professzor munkatársaival abban reménykedett, hogy ezt gyógyszer formájában is elő tudják állítani, hogy a rákos és vírusos betegséggel küzdők szolgálatába állítsák. „Már rendelkezésre áll ennek az antitestnek az emberi változata, és szeretnénk minél többféle helyzetben kipróbálni, hogy lássuk, miként a legalkalmasabb a kezelésekre" – vélekedett a kutató. "Meg kell azonban még vizsgálnunk, hogy biztonságos és hatékony e, mielőtt belekezdünk a klinikai kísérletekbe.”

Forrás: