Zuhanyzási szokások…

Bár általánosan elfogadott gondolat, hogy a zuhanyozás víztakarékosabb, így kevésbé környezetterhelő tevékenység, mint a fürdés.

A kozmetikai termékeket is gyártó Unilever készítette el a vonatkozó felmérést azzal az indokkal, hogy megtudják, a fogyasztóik termékhasználat közben mennyire terhelik a környezetüket. Az üvegházhatású gázok kibocsátásért jelentős részben felelősek ugyanis az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a tisztálkodás, hiszen a melegvíz előállítása jelentős energiát igényel. A zuhany alatt töltött idő és így az elhasznált melegvíz megbecslése azonban nem egyszerű feladat.

A fogyasztók önbevallása, egy mindennapos rutintevékenységről lévén szó, nem megbízható. Ezen felül bizonyára senki sem szeretné, ha zuhanyzás közben stopperrel a kezében állna mellette a kérdezőbiztos. Az Unilever kutatói ezért egy innovatív megoldással álltak elő. A kutatásban résztvevő száz család zuhanyrózsájára egy speciális szenzort szereltek fel, amely érzékelte, ha a résztvevők megnyitották a csapot, továbbá azt is, milyen hőmérsékletű vizet engedtek meg.

zuhanyzas3

A vizsgálat során a családoknál tíz napon keresztül összesen 2600 zuhanyzás adatait rögzítették. Az adatok elemzése során pedig megállapították, a résztvevők a korábbi felméréseknél becsült öt percnél jóval több időt, átlagosan nyolc percet töltöttek a zuhany alatt. Ez az jelenti, hogy egy-egy tusolással nagyságrendileg hasonló mennyiségű melegvizet és energiát használtak fel, mintha fürödtek volna.

Az eredmények szerint az átlag nyolc perces zuhany 62 liternyi melegvíz felhasználásával egyenértékű, míg a fürdéshez 80 liter vizet fogyasztanak. A kutatás arra is rámutatott, hogy ha a zuhanyrózsa nagynyomásra van állítva, akkor az átlagos nyolc perc alatt kétszer annyi energia és melegvíz fogy, mint ha teleengednék a kádat.

A fogyasztói szokások tekintetében is mutat néhány érdekességet a kutatás. E szerint ugyanis a 12 év körüli fiúk töltik a legtöbb időt a zuhany alatt, átlagosan 9 percet és 41 másodpercet. Az azonos korú lányok ezzel szemben csak átlagosan 6 perc 34 másodpercig tisztálkodnak. Az életkor előrehaladtával ez megváltozik, tinédzser éveikben a lányok már 9 perc fölé emelik a tusolással töltött időt.

Az adatok szerint a felnőtt nők 7 perc 39 percig zuhanyoznak, kivéve szombatonként, amikor is 8 perc 55 másodpercet töltenek ezzel az elfoglaltsággal. A férfiak átlagideje 8 perc 5 másodperc egy hétre nézve.

Forrás: