Időszakos emberevők

Közvetlenül holdtölte után a leghajlamosabbak emberevésre az oroszlánok – állítják egy afrikai felmérés amerikai elemzői.

Következtetésük ötszáz, embert ért oroszlántámadás feljegyzésén alapul, mindegyik eset Tanzániában történt 1988 és 2009 között. A támadások kétharmada halálos kimenetelű volt, és áldozatukat meg is ették az oroszlánok. Döntően szürkület és este tíz között vadásztak emberre a nagymacskák – és közvetlenül telihold után.

A Minnesotai Egyetem kutatói a teljes sötétséggel magyarázzák az összefüggést: holdtöltét követőn az égitest viszonylag sokára kel fel alkony után, és a köztes idő kellően fénytelen az oroszlánoknak az eredményes vadászathoz. Ráadásul a holdvilágos időszak után a ragadozók kiéhezettebbek, mivel a fényes éjeken nehezebben ejtenek zsákmányt.

A statisztikák alapján az oroszlánok többször támadnak emberre az esős évszakban is, amikor szintén sötétebb van, mert a holdat értelemszerűen felhők takarják – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. Az emberiség jó ideje együtt él a nagymacskák jelentette fenyegetéssel, a legrégibb, oroszlánokat ábrázoló barlangrajzok 36 ezer évesek.

Forrás: