Betegségmegelőző tápszer

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) elismerte a Nestlé hypoallergén (hidrolizált) formulájának allergia-megelőző szerepét.

Ezzel a Nestlé tápszere lett az első és egyetlen olyan csecsemőtápszer a világon, amellyel kapcsolatban egészségügyi vonatkozású állítás, azaz health claim használatát hagyták jóvá az Egyesült Államokban.

Csaknem minden ötödik baba atópiás dermatitiszben szenved, ami a leggyakoribb allergiás megbetegedés csecsemőkorban. Azon csecsemők esetében, ahol a család kórtörténetében már előfordult allergiás megbetegedés, a csecsemőtáplálás módja meghatározó szerepet tölthet be a későbbi allergiás betegségek megjelenése szempontjából.

A Nestlé hypoallergén formulája az első és egyetlen csecsemőtápszer formula, amely esetében az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (Food and Drug Administration, FDA) engedélyezte egészségügyi vonatkozású állítás használatát. Ezek szerint a hypoallergén formula csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.

Ennek hátterében azok a klinikai vizsgálatok és meta-analízisek állhattak, melyek szerint azon csecsemők körében, akiket az első 4 születési hónap során kizárólag ezzel a részlegesen hidrolizált tejsavó fehérje tartalmú tápszerrel tápláltak, jelentősen csökkent az atópiás dermatitisz kialakulásának veszélye az első évben azokhoz a csecsemőkhöz képest, akiket teljes tehéntej proteint tartalmazó készítménnyel tápláltak.

shutterstock_10335982

A vezető allergia és gyermekorvos szervezetek – azaz az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája (American Academy of Pediatrics/AAP), az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (American Academy of Allergy Asthma and Immunology/AAAAI), és az Allergiás és Fertőző betegségek Országos Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases/NIAID)  – szintén megalapozottnak találták azt az állítást, miszerint a részlegesen hidrolizált, tejsavó fehérje tartalmú tápszerrel való táplálás lehetséges előnye, hogy csökkenti az atópiás dermatitisz kialakulásának valószínűségét olyan csecsemők esetében, akiknél feltehetően jelen van az allergiás hajlam.

Ezen formulát tartalmazó tápszerek rutinszerű használata ajánlott egészséges gyermekek körében megelőzés céljából, de azoknál a babáknál, akiknél már megjelentek az allergiás tünetek, nem alkalmazhatók terápiaként.

Optimális esetben az anyatejes táplálás az első lépés az egészséges élet felé, és a csecsemők allergiás megbetegedésének elkerülése szempontjából is a szoptatás a lehető legjobb megoldás. Vannak azonban olyan esetek, amikor valamilyen oknál fogva részben, vagy teljes egészében lehetetlenné válik az anyatejes táplálás, és a csecsemőnek tápszeres kiegészítésre van szüksége.

etet1

„Az FDA ezzel az engedéllyel tulajdonképpen azt is elismerte, hogy nem minden csecsemőtápszer hatása egyforma, illetve, hogy a megfelelő tápszer kiválasztásával megakadályozhatjuk az allergiás megbetegedések kialakulását az olyan babák esetében, akiknek családi kórtörténetében már van allergiás megbetegedés”. – kommentálta a hírt Prof.Dr. Arató András a Semmelweis Egyetem I.számú Gyermekklinikájának Osztályvezető Gasztroenteorológusa.

Tehát a megfelelő tápszer kiválasztásakor óriási felelősség hárul a szakemberekre, hiszen a helyes csecsemőtáplálással nagyon komoly, a kis páciens egész életét meghatározó betegségek küszöbölhetők ki.

A Nestlé formula 100%-os tejsavó fehérje, mely részben hidrolizált. A tej alapú formulákkal ellentétben, melyek intakt tehéntej fehérjét tartalmaznak, a Nestlé hypoallergén tápszerek előállításakor egy speciális, két lépésből álló folyamatot hajtanak végre, melynek során gyengéden bontják a fehérjét, ami ennek következtében kisebb részekre bomlik (részlegesen hidrolizálódik). Ennek az egyedi gyártási folyamatnak, és az előállított hidrolizált fehérjéknek köszönhető a tápszer pozitív egészségügyi hatása.

Forrás: