Böjtöljünk egész nap!

Az egynapos böjt amolyan gyors „segítség”, hogy szervezetünk a saját tisztítási és gyógyulási folyamataira koncentráljon fokozottabban.

Természetesen egy szakszerűen és személyre szabottan összeállított egész hetes – vagy többhetes tisztítókúra hatékonyabb, mint egyetlen nap, de egy „mérsékelt-böjtös” nap is jobb, a semminél. Legalább egy napra tehermentesítjük szervezetünket a táplálék-feldolgozás alól. Különösen jót tehet a böjt-nap így főleg húsvét után, amikor is túl sokat ettünk, ittunk.

Az egynapos böjt amolyan gyors „segítség”, hogy szervezetünk a saját tisztítási és gyógyulási folyamataira koncentráljon fokozottabban. Nem véletlen az sem, hogy lábadozási időszakban szinte csak a folyadékot kívánjuk magunkhoz venni. (pl.: láz, influenza, gyomorrontás és hasmenés esetén is) Az egy napos böjtnek is ma már több változata ismert, ezek közül szeretnénk néhány ötletet adni számotokra.

Gyümölcs-nap

Közel másfél-két kiló gyümölcs elfogyasztása  javasolt. Mindenképpen nyers legyen, de magunkhoz vehetjük préslé, turmix, vagy akár természetesen feldolgozatlan formában is. A lényeg, hogy minél többféle gyümölcsből válogassunk ízlésünknek megfelelően! Fontos a napi minimum 2,5-3 liter folyadékbevitel, amit a gyümölcs nedvességtartalmán kívül, ásványvízzel (lehetőleg szénsavmentes) és gyógyteákkal (pl.: csalán, gyermekláncfű, salaktalanító-keverék) oldunk meg. A sok folyadék elősegíti az esetlegesen  felszabaduló méreganyagok ürülését.

gyumolcs442

Minta

Reggeli: 2 banán

Tízórai: 2db kisebb alma

Ebéd: Vegyes gyümölcssaláta (bármilyen gyümölcs lehet: ananász, körte, narancs, alma, eper)

Uzsonna: 2 db narancs

Vacsora: Vegyes gyümölcssaláta ízlés szerint!

Zöldség-gyümölcs-nap

gyumolcs42

Valamivel szimpatikusabb a gyümölcs-napnál, feltéve ha szeretjük a zöldségeket. Reggelre ehetünk például gyümölcssalátát, bátrabbak vagy haladok készíthetnek zöldség-gyümölcs turmixot.  Délben és este reszelt répát különböző zöldségeket tartalmazó egy-egy tál salátát együnk. Tegyünk rá kevés olajat (oliva, len, földimogyoró, tökmag), citromot és zöldfűszereket!Vacsorára pedig amelyik jobban esik, de akár kedvünkre kombinálhatjuk is. A fő, hogy mindent nyers állapotában fogyasztunk. A folyadékfogyasztásra itt is ügyelünk!

Minta

Reggel: Vegyes gyümölcssaláta (2-3 féle gyümölcsből)

Tízórai: Körteturmix (2 db érett körte, kevés víz, pici őrölt fahéj, esetleg kevés gyömbér összeturmixolva)

Ebéd: Saláta mix (jégsaláta, uborka, paradicsom, paprika, lilahagyma, kevés zöldfűszeres olíva olajjal)

Uzsonna:  2db répa, 1db retek, 1 db alma

Vacsora:  Saláta vagy ha jobban esik akkor gyümölcssaláta

mozarella2

Könnyített „böjt”

Amikor is már enyhén megpároljuk a zöldségeket, de természetesen a nyers marad a dominánsabb jelleg! A gyümölcssalátát már kiegészíthetjük magvakkal, esetleg müzlivel (búzapehely, árpapehely..stb.) Tehát az alap élelmiszerek a zöldségek, gyümölcsök maradnak, kiegészítve némi maggal, gabonapehellyel, esetleg kásával.

Minta

Reggeli:  Vízben főzött zabkása eperrel ( vízben némi kavargatás mellett szétfőzzük a zabpelyhet amíg nyákos nem lesz, majd összeforgatjuk felkockázott eperrel, kevés fahéjat adjunk hozzá, végső esetben kiskanál mézzel ízesíthető még)

Tízórai: Saláta- mix  ( uborka, paprika, paradicsom kevés olajjal és citromlével, aprított petrezselyemmel)

Ebéd: Vegyes párolt zöldség zöldfűszerekkel ( brokkoli, karfiol, répa, gomba, cukkini – oregánóval és bazsalikommal fűszerezve)

Uzsonna: 1 db alma, 1 db narancs

Vacsora : Ízlés szerint lehet Vegyes saláta, gyümölcs saláta esetleg egy könnyű saját készítés zöldségleves-főzet is belefér

A kellő hozzáértés nélkül végzett böjtkúra veszélyeket rejthet magában. Krónikus betegségben szenvedők feltétlenül kérjék ki orvos vagy dietetikus véleményét, és az ő felügyeletük alatt tartsák a kúrát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.