Deresedő őssejtek

A hajhagymák őssejtjei és a pigmentet termelő melanocita sejtek együttműködve hozzák létre a színes hajat, a mögöttes okokat azonban nem ismerjük.

A New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központjának kutatói kimutatták, hogy a Wnt jeltovábbítás, amely közismerten számos biológiai folyamatot szabályoz, a hajhagymák és a melanocita őssejtek között irányíthatja a haj pigmentációját.

A Cell folyóirat júniusi számában megjelent kutatást Mayumi Ito vezetésével végezték. Dr. Ito elmondta, már évtizedek óta ismert, hogy a hajhagymák őssejtjei és a pigmentet termelő melanocita sejtek együttműködve hozzák létre a színes hajat, a mögöttes okokat azonban nem ismertük. A mostani kutatásban kimutatták, hogy a Wnt jeltovábbítás kulcsfontosságú e két őssejtvonal működésének összehangolásához, és a haj pigmentációjához. A kutatás arra utal, hogy a Wnt jeltovábbítás manipulálása új módszer lehet az őszülés kezelésében, és a tanulmány a szövetregenerációhoz is modellel szolgál.

„Az emberi test sokféle őssejttel rendelkezik, amelyek alkalmasak lehetnek más szervek regenerálására” – állítja Dr. Ito. „A haj és a szín őssejtek közötti kommunikáció hátterében rejlő kommunikáció a hajpótlás során fontos kapaszkodókat adhat számunkra az összetettebb szervek regenerálásához, amelyek sok különféle őssejtet tartalmaznak.”

hajhagyma

Genetikai egérmodellek felhasználásával a kutatók azt vizsgálták, hogyan aktiválták a Wnt jeltovábbító útvonalak a hajhagymák őssejtjeit és a melanocita őssejteket, hogy együttműködve hajnövekedést és hajszínt hozzanak létre. Az is kiderült, hogy a gátolt vagy rendellenes Wnt jeltovábbítás a hajhagyma őssejtekben nem csak a haj újranövését gátolja, hanem a melanocita őssejtek a hajszín termeléséhez szüksége aktiválását is megakadályozza. A Wnt aktiválódás a melanocita őssejtekben színtelen vagy ősz haj kialakulásához vezet.

A kutatás annak lehetőségét veti fel, hogy a Wnt jeltovábbítás kulcsfontosságú útvonal a melanocita őssejtek szabályozásában, és megmutatja, hogyan függ össze a melanocita viselkedés a haj regenerálódásával. Ez az információ az olyan betegségek alaposabb megértését is lehetővé teszi, amelyekben a melanociták megfelelően fogynak (őszülés) vagy szabályozatlan sejtnövekedésen esnek át (melanóma).

Forrás: