Kineziológiai tape 4. – Felhelyezési technikák

Bebizonyosodott, hogy a kineziológiai tape-nek pozitív élettani hatása van a bőrre, nyirok- és keringési rendszerre, izompólyákra, izmokra, szalagokra, inakra és ízületekre.

Izom technika

Ezt a technikát hiper- vagy hipotónusos izmokra, vagy az izom sérülése esetén alkalmazzák.

Normalizálja az izomtónust, csökkenti az ödémát és a fájdalmat, növeli a teherbíró képességét az izomnak, így gyorsítva a gyógyulását.

Szalag technika

Az inak, szalagok túlterhelésekor, sérülésekor használjuk ezt a technikát. Tehermentesíti a gyengült szalagot, növeli teherbírását, így támogatva munkáját. Emellett csökkenti a fájdalmat. Az ín lefutásával megegyezően kell felragasztani, megnyújtással, csak a szalag végein kell nyújtás nélküli bázist hagyni, hogy tovább lehessen viselni.

Korrigáló technika

A korrigáló technika a terület megfelelő funkcionális helyzetbe való visszaállítását szolgálja (például patella-korrekció esetén).

Nyirok technika

Ezt a technikát a nyirokrendszer működésének zavarainál használják. A bőr megemelése révén növeli az intersticiális teret, így a felgyülemlett nyirkot könnyebben elszállíthatja a nyirokrendszer.

Az itt említetteken kívül még egy kedvező hatása van a tape-nek. Kihasználva a folyadékok azon tulajdonságát, miszerint azok egy bizonyos vezető pályák mentén haladnak, a megfelelő irányba felragasztott szalag irányt mutatva elvezeti a felgyülemlett folyadékot a szövetközti térből.

A tape elfogadottsága a sportban

Dr. Kase taping technikái nemzetközileg a japán nemzeti röplabda csapat által (Olimpiai játékok, Sydney 2000), valamint a profi focista Alfred Nijhuis által váltak ismertté.

Kineziologiaitape_eojdfg

Manapság már számos olyan híres sportoló használja a Kinesio tape-t, mint David Beckham, Serena Williams, Kerry Wlash, Lance Armstrong, Andy Murray és az Angol Rugby válogatott, a Chelsea FC, valamint számos olimpiai és világbajnok élsportoló.

Érdekes megjegyezni, hogy mára az úszóversenyeken a taping használatátbetiltották. Annak ellenére, hogy nem bizonyított teljesítménynövelő hatása, egészséges, fitt izmokra helyezve a tapinget teljesítménynövelő beavatkozásnak tekintik.

Terhesség és a kineziológiai tape

Terhesség során a hormonváltozások miatt a szalagrendszer fellazulnak, felkészülve a szülésre. Ennek következtében azonban az ízületek, legfőképpen a sacroiliacalis ízület instabillá válik. A növekvő pocak a has és hátizomzat túlterheléséhez vezethet. Az alsó végtagokban romlik a vénás visszaáramlás, mert a medence területén található erek beszűkülnek.

A terhesség alatt a magzat érdekében nem javasolt gyógyszereket alkalmazni, a kompressziós harisnya viselése pedig általában kényelmetlen a kismamának. A hasizmok támogatására felhelyezhetünk tonizáló, vagy nyugtató hatású szalagot, a kismama igényének megfelelően. A has bőrének támogatása csökkenti a bőr beszakadását, túlterhelését. A tape javítja a szövetek keringését, segíti az anyagcserét, ezáltal segíti a bőr alkalmazkodását, nyúlását az egyre növekvő pocakhoz.

A növekvő súly az ágyéki csigolyák túlterheléséhez vezethet. Egy tonizáló izomtechnikával és egy stabilizáló szalagtechnikával csökkenthetjük az ágyéki szakaszon fellépő fájdalmat. Nagyobb hatékonyságot érhetünk el, ha ezt a hasizmok beragasztásával kombináljuk.

A vénás visszaáramlás javítására az alsó végtagon bázis nélkül felhelyezett nyirok technikát alkalmazhatunk. Ezeket proximaltól distal felé, enyhe, 10-20%-os húzással ragasztjuk fel, spirál alakban, a lábat minden oldalról körülfogva.

Kineziologiaitape_4

A tape, mint kiegészítő terápia

A kineziológiai tape-re kiegészítő terápiaként tekinthetünk. Bár hatása önmagában is érvényesül, rendkívüli hatékonyságot más terápiás eljárásokkal (masszázs, gyógytorna, manuálterápia) együtt alkalmazva mutat. Célszerű a kezelést a következő módon felállítani:

  • betegvizsgálat
  • kezelés a diagnózis szerint: masszázs, torna, manuálterápia, egyéb módszerek
  • Kinesio tape felhelyezése

Amennyiben a szalagot a tényleges kezelés után ragasztjuk fel, megőrzi a kezelés során elért pozitív hatásokat. Így olyan, mintha a kezelés több napon keresztül folyamatosan tartana.Ez sokkal gyorsabb gyógyulást eredményez.

Manuálterápiával együtt alkalmazva rendkívül hatásos, mivel megőrzi a lágyrészekben elért változásokat, így a következő kezelésig eltelt idő alatt nem történik olyan nagymértékű visszaesés. A kineziológiai tape alkalmazásával funkcionálisan meg lehet tartani, illetve stabilizálni lehet a manuálterápia során kezelt felborult izomegyensúlyt, disfunkciókat.

A tape nagy előnye, hogy ezeket a változásokat nem rigiden, hanem funkcionálisan tartja meg, hiszen a páciens a kezelés után hazamegy, mozog, végzi a dolgát, esetleg sportol is. A tape ezekben a mozgásokban nem zavarja a beteget, nem akadályozza, inkább segíti, hiszen fájdalomcsökkentő hatása révén könnyebbé teszi a mozgást.

A manuálterápia által mobilizált szegmenteket tape-el lehet stabilizálni, ami egy állandó ingert ad a szegmentnek, hogy ne mozduljon el újra a rossz irányba,

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.