Előzzük meg a gerincbetegségeket!

Elmondható, hogy a gerinc állapotának nagy szerepe van a mindennapi jó közérzet kialakulásában, abban hogy egészségesebbnek, aktívabbnak érezhessük magunkat!

Legfőbb tartóoszlopunk, a gerincünk egyben testünk szimmetriatengelye, egyensúlyszerve, meghatározza testmagasságunkat. Növekedésünk negyven éves korunkig stagnál, ezután gerincoszlopunk kopása miatt általában alacsonyabbak leszünk. Belsejében található a gerincvelő, amely az agyból kiinduló ingereket vezeti végig a test különböző részeibe, és onnan vissza. Vegetatív idegrendszerünk, mozgásunk központja, lábaink mozgatása, testsúlyunk tartása a feladata, rá épül vázizom rendszerünk. Ezek után nem is lehet kérdés, hogy mennyire fontos odafigyelnünk gerincünk egészségére, betegségeinek megelőzésére.

Gerincproblémák közé soroljuk többek közt a gerincbántalmakat, az ízületi mozgások beszűkülését, az izomzat merevségét, nyak, váll, hát és derékfájdalmakat, a lumbágót, illetve a végtagok zsibbadását. A fájdalom a hátban, gerincben korlátozza mindennapi tevékenységünket, rontja hangulatunkat.

A gerincbetegségek kialakulását a helytelen életmód is elősegíti. Az állandó ülő vagy állómunka, a mozgásszegény életmód mind gerincpanaszok okozói. Fontos tudni, hogy nem minden gerincbetegség előzhető meg, de legnagyobb részük kockázata lényegesen csökkenthető.

A rossz testtartás sokaknak csak esztétikai problémát jelent, pedig hosszútávon a gerinc degeneratív elváltozásaihoz is vezethet. A gerincfájdalmak jelentős része nem a gerinc kóros szerkezetből, hanem annak rossz használatából adódik.

shutterstock_71985781

Mit tegyünk…?

A gerincfájdalommal küszködő páciensek nagy része a tüneti kezeléseket részesíti előnyben az oki terápiával szemben. A tüneti kezelések a komplex konzervatív kezelés részeként a fájdalmat csökkentik, az életminőséget javítják, de a probléma okát nem szüntetik meg. A valódi, hosszú távú megoldást az izom- és csontrendszer helyes strukturális elrendezésének és szimmetriájának helyreállítása jelenti a testtartási izmok normál alaptónusának visszaállítása révén.

A veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek, pl. a gerincferdülés vagy a Scheuernann-kór nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is hatékonyan kezelhető Schroth-terápiával.

A porckorongsérv Mckenzie-terápiával műtét nélkül gyógyítható. A beteget csak indokolt esetben operálják, amikor a speciális gyógytornakezelés nem hoz eredményt.

Bár a komplex preventív rehabilitációs és fejlesztő módszereket egyesítő úszás az egyik legkedveltebb gyógymód a gerincbetegségek kezelésében, a gyógytornát nem helyettesíti és nem pótolja a személyre szabott speciális korrekciót.

A különböző nyakmerevítők, derékmerevítők, viselése csak a gerincet terhelő tevékenységek idején javasolt. Használatukkal óvatosnak kell lenni, mert hosszútávon a gerinckörnyéki izmok sorvadását idézhetik elő.

A gerincbetegségek gyógyítására, a fájdalmak enyhítésére alkalmazott divatos mozgásformák nem mindig eredményesek, a szakember által javasolt, a diagnózisnak megfelelő különböző speciális technikák jóval hatékonyabbak.

vall4803

A jóga és a gerinctorna hatékony segítséget nyújt speciális, a gerincoszlopra, a gerinctartó izmokra, hátizmokra ható gyakorlatai segítségével. A különböző pozíciók nyújtják, rugalmasan tartják a gerincet, korrigálják a kisebb problémákat, megszüntetik a fájdalmakat, kialakítják az egészséges, helyes testtartást. A jóga illetve gerinctorna rendszeres gyakorlásával fizikai és lelki életben egyaránt érezhető pozitív változás megy végbe. Soha nem késő elkezdeni! A jógában és a gerinctornában nincs korhatár.

A frissítő masszázs általános közérzetjavító, míg a mélyizom masszázs a porckorongsérv és csigolyák elmozdulása esetén hatásos. A tartásjavító masszázs segít visszanyerni a gerinc rugalmasságát, így az idegbecsípődések is könnyen megelőzhetők.

A kezelések hatására mind az izmok, mind pedig az ízületek funkciója javulhat, ezáltal csökkenhet, vagy meg is szűnhet a fájdalom. A javulás általában nem azonnal következik be, nem mindig esik egybe a kezelésekkel. Mindenki a saját „tempójában” javul, kortól, nemtől, fizikai, lelki és szellemi állapotától függően.

Forrás: