Mit kell tudni a bokasüllyedésről?

Sok gyermeknél figyelhetőek meg a kifele vagy befele dőlő lábak, melyek a bokasüllyedés elsődleges jelei.

Már csecsemőkorban ajánlott figyelemmel követni gyermekünk megfelelő fizikai fejlődését! Később, óvodás korban szintén számos vizsgálat segít kiszűrni az egyes rendellenességet és deformitásokat. Az időben észrevett és kezelt bokasüllyedéssel látható javulás érhető el.

Leírása

A boltozat lelapulásával alakul ki a bokasüllyedés. Születésünkkor a talpon még nem figyelhető meg a boltozat, ez majd a járással alakul ki. A nem megfelelően fejlődő babáknál azonban elváltozások jelentkezhetnek a láb, és ezzel együtt a talp területén. Ezek közé tartozhat a boka befelé dőlése, és a sarok kifele fordulása.

Tünetei

A talpon hiányzik a járás kialakulásával megjelenő és folyamatosan fejlődő boltozat. A láb kamaszkorra fejlődik ki véglegesen, azonban egészen addig mind az örökletes tényezők, mind a testsúly és az életforma, adott esetben a helytelen cipők viselése egyaránt befolyásolják a láb anatómiai tulajdonságait.

1zwr2ut4

A bokasüllyedés kialakulása többek között, az inak és szalagok megnyúlásához vezethet, mellyel együtt komoly fájdalom jelentkezhet. Hosszú távú következménye a láb teherbírásának csökkenése és a deformitásból adódó állandósult, fokozódó fájdalom. Súlyosabb esetben a lábtőízület begyulladhat, de akár járóképesség megszűnéséhez is vezethet a bokasüllyedés.

Kezelése

A speciális, méretre készített cipők és lábbetétek mellett folyamatos torna javasolt. Ennek azonnali megkezdése javulást eredményezhet, főként, ha már pici korban, a járás gyakorlásakor észleljük a deformitást.

Ortopéd orvos felkeresése, és a rendszeres konzultáció feltételei a bokasüllyedés kezelésének! Szintén nagy segítséget jelent, ha már babaként hagyjuk, hogy a gyerkőc minél több időt töltsön mezítláb, természetes talajon járva.

Forrás: