A gyógynövény jó az ízületre?

Kutatások szerint semmi nem támasztja alá a gyógynövények széleskörű alkalmazását az ízületi gyulladás leggyakoribb fajtája, az oszteoartritisz ellen.

Az oszteoartritisz egy igen nagy fájdalmakkal járó betegség, amely a porcokat, illetve az ízületek – főleg az ujjak, a térd és a csípő ízületeinek – különféle részeit érinti, és nem összetévesztendő a reumatoid artritisszel, amely egy immunalapú megbetegedés.

Dr. Robert Graham, a New York-i Lenox Hill Kórház belgyógyásza beszámolt róla, hogy egyre többeket érint a fenti kór, és a tudomány jelenlegi állása alapján főleg a fájdalom és a gyulladás enyhítése a cél, amelyek minden esetben csupán átmenetei javulást képesek eredményezni, ezért a betegek többsége a gyógynövények és az étrend-kiegészítők terén próbál további lehetőségek után kutatni, sokszor anélkül, hogy mindezt megosztanák kezelőorvosukkal.

A Drug and Therapeutics Bulletin című lapban megjelent tanulmány szerzői kifejtik, hogy mindeddig nagyon kevés tanulmány készült a különféle gyógynövények hatékonyságával kapcsolatban, és azok többsége is igen kevés kísérleti alany bevonásával, illetve igen rövid időszakon keresztül. Ráadásul nem egy gyógynövénykivonat összeférhetetlen a hagyományos orvosságokkal, ezért akár csökkentheti is azok hatékonyságát, vagy különféle mellékhatásokat okozhatnak.

Dr. Graham ugyanakkor vitathatatlannak tartja, hogy némely betegnél valóban használnak a gyógykészítmények, van, aki a fájdalomcsillapítókat is elhagyta ezek használatával, ezért ajánlatos lenne, hogy a legbeváltabbakat a kezelőorvosok is vegyék be a gyakorlatukba. Arra azonban kétség kívül szükség van, hogy a hatékony kezelés érdekében valamennyi beteg tájékoztassa orvosát arról, ha az általa felírt orvosságok mellett egyéb kiegészítő módszereket is alkalmaz magán.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.