7 tipp a fogzománc elvékonyodása ellen

A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga.

De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehet. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.

A fő ellenség: a sav

A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. Színét leginkább az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát a világossárga és a szürkés is egészséges szín lehet. Általában az íny felé vékonyodik, amíg el nem jut a cement-zománc találkozási pontig.

Közismert, hogy a zománc épségét a savas élelmiszerek, italok károsítják, de sokáig úgy tudtuk, a nyál közömbösíti ezt a károsító hatást. Amerikai kutatók azonban ezt cáfolták, és kísérletekkel bizonyították, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

nyakl%25C3%25A1nc2

A sav romboló hatását az okozza, hogy ez az anyag megtámadva a fogzománcot, fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy lassú folyamatot indít be, amelynek állomásai:

– Megjelenik a fogak érzékenysége, amelyet főként hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalhatunk.

– A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek.

– Mind az érzékenység, mind a sárgulás fokozódik.

– A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén.

– Rendkívül előrehaladott állapotban a súlyos károsodás miatt akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

Tippek a fogak védelmében

A saveróziót, vagyis amikor a fogzománc a savak hatására kopni kezd, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink okozzák.

Melyek azok a tényezők, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítanunk?

1. Kerüljük a szénsavas üdítőket.

2. Ha mégis ezeket választjuk, figyeljünk oda, hogy ne lassan, szívószálon szürcsölve igyuk, hanem a viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a zománccal.

3. Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálnivalók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását. Ha mégsem mondunk le az egyébként egészséges gyümölcsökről vagy éppen a narancsléről, ugyanazokat a szabályokat tartsuk be, mint a szénsavas üdítőknél.

fog14

4. A fogmosással várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg megsértését.

5. Mivel a reflux betegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsav-túltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Éppen ezért a reflux szakorvosi kezelése a fogak épsége miatt is elengedhetetlen. Ugyanez igaz a bulimiára és a terhesség első szakaszára, ha az sok hányással jár.

6. Alkalmazzunk napi rendszerességgel fluoridtartalmú fogkrémet, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését és csökkenti a fogzománc – fogmosás okozta – további kopását. Ma már kaphatóak ezt a célt szolgáló, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék, amelyek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.

7. Megelőzés és kezelés céljából is szükséges a féléves fogorvosi kontroll.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.