Fogászati implantátumok veszélyei

Durva szakmai hiányosságok miatt fogászati implantátumok regisztrációját tervezik. Kidolgoznak egy regisztrációs és minősítési rendszert.

„Egy svájci professzor által bemutatott operációt tekintettem meg, egy implantátum rendszer bemutatásának keretében. Olyan durva higiéniai és szakmai hiányosságokat tapasztaltunk a kollégákkal, hogy legszívesebben közbeavatkoztam volna, hogy azonnal fejezzék be" – emlékezik vissza Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Az eset sajnos nem egyedi. A fogászati implantátumok alkalmazása teljesen szabályozatlan: nem lehet tudni hány típusú implantátum rendszer van forgalomban és a szakmai továbbképzés sem mindig kontrollált.

Dr. Czinkóczky Béla nem nyugodott bele az esetbe és megírta tapasztalatait az egyik fogászati szaklapban. Ugyanakkor az Implantológiai Társaság elnökéhez fordult, és kérte, hogy az elnökség tárgyalja az esetet.

Kezdeményezik egy regisztrációs rendszer kidolgozását, ami lényegében egy minősítésnek felel meg. A tervek szerint a feltételeknek megfelelő implantátumgyártók és tanfolyamszervezők megszerezhetik a MAFIT tanúsítványát, ami egyfajta minőségi garanciát jelent. A regisztráció önkéntes, bármelyik, a feltételeknek megfelelő gyártó és tanfolyamszervező megszerezheti.

A regisztráció Dr. Czinkóczky Béla szerint segít a betegeknek, mert megkönnyíti a tájékozódást és csökkenti a döntés kockázatát, egyúttal az etikus gyártók és képzőhelyek érdekeit is szolgálja, mert segít kiszűrni a nem megfelelő színvonalú piaci szereplőket.

fogak19

Az implantátumok száma ismeretlen

Ma nehéz pontosan tudni hány féle rendszer van használatban Magyarországon. A problémát az jelenti, hogy a megbízható gyártási és szakmai, oktatási háttérrel rendelkező gyártók mellett rendszeresen jelennek meg új gyártók a gyors üzlet reményében, melyek néhány ezer beültetés után kivonulhatnak a piacról, vagy tönkremennek. Így később már lehetetlen beszerezni az implantátumhoz szükséges technikai felszereléseket.

Dr. Czinkóczky Béla húsz éve foglalkozik fogászati imlpantációval, eddig több mint 30 rendszerrel találkozott, de becslése szerint a forgalomban lévő rendszerek száma akár ennek duplája is lehet.

„Gyakran azt sem lehet tudni mi van a páciens szájában, nincs szerszám az implantátumhoz és probléma esetén nagyon bonyolult a kezelés. A nem megfelelő implantátumok és a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyása miatt az utóbbi években megszaporodott az elrontott esetek száma” – mondta a szakértő.

Mire figyeljünk fogászati implantáció előtt?

Dr. Czinkóczky Béla azt tanácsolja, hogy lehetőleg széles körben ismert és bevált technológiát válasszunk. Emellett a kezelés után kérjünk egy igazolást az implantátum típusáról és a gyártóról, bár ez a nagyobb rendszereknél már természetes. Így akkor sem érhet minket meglepetés, ha külföldön vagy éppen nyaralás közben lép fel komplikáció.

A regisztráció megvalósulása után pedig érdemes lesz a MAFIT tanúsításával rendelkező rendszert és a fogorvost választani. A rendszer kidolgozása jelenleg is folyik, bevezetése a jövő év elejére várható. Dr. Czinkóczky Béla bízik abban, hogy a regisztrációval elkerülhetők a mostanihoz hasonló esetek.

Forrás: