Miért félek a fogorvostól?

A negyvenes nők közül sokkal többen félnek a fogorvostól, mint a többi korcsoport tagjai, állították a Sydney Egyetem kutatói, akik a fogászati kezeléssel kapcsolatos félelmeket és fóbiákat vizsgálták.

Az esetkontrollos kísérlet most lépett az ötödik évébe, és célja, hogy segítsék azokat a betegeket, akik félnek a fogorvostól, szoronganak a kezelésektől, esetleg már fóbia is kialakult náluk. A negyvenes éveikben járó nők éltek át leggyakrabban traumatikus eseményt a fogorvosi székben, bántalmazták őket, esetleg balesetet szenvedtek. Több köztük a depressziós, szorongó, stresszes ember.

A fogászati rendelőben tapasztalt szorongás gyakran összefügg az alacsony fájdalomküszöbbel és a túlzott fájdalomérzettel. A Sydney Egyetem Speciális Fogászati karának munkatársa, Dr. Avanti Karve, a kutatás koordinátora elismerte, hogy néhányan már a szó hallatán rettegni kezdenek. „A fogorvostól való félelem nagyon is valódi és összetett probléma, sosem szabad elbagatellizálni" – vélekedett a kutató. "A rengeteg újítás és fejlesztés ellenére napjainkban is a nyugati lakosság 40 százaléka fél. Egy nemrég végrehajtott telefonos felmérés szerint egy súlyosan szorongó beteg átlagosan 17 napig halogatja a rendelő felkeresését erős fájdalmak esetén is. A bátrabbak mindössze 3 napot szoktak várni vele.”

foginysorvadas1

Dr. Karve szerint a félelem megszüntetésének és menedzselésének kulcsa, hogy a figyelmet eltereljék a fogakról, az embert pedig egészében kezeljék. Öt éve Dr. Karve vezeti a Westmead Szájhigiénés Központ Fogorvos-fóbia Klinikáját, ahol a szakemberek közt dolgozik dietetikus, pszichológus, altatóorvos is. A központban minden betegnél egyénenként tárjuk fel a félelem történetét, beazonosítjuk a specifikus triggereket és mindegyikükkel igyekszünk egyedi megküzdési stratégiát kialakítani" – mondta a szakember. "Megvizsgáljuk a fogászati betegségük és rossz általános állapotuk mögött rejlő tényezőket, tanácsokat adunk az étrenddel és életmóddal kapcsolatban. Valójában az első kezelések során be sem kell ülni a fogorvosi székbe.”

Chris Peck professzor, a kar dékánja elmondta, hogy a fogorvos rendszeres felkeresése a megfelelő szájhigiéné része, ahol a hangsúly a megelőzésre helyeződik a beavatkozások helyett. Így a félelem is elkerülhető. „Egyre több és több kutatás derít fényt a rossz szájhigiéne és bizonyos betegségek kapcsolatára, mint például a cukorbaj, a szívbetegségek, tápanyaghiányok és elhízás, ezért nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat a fogorvosunknál. Szeretnénk megvizsgálni a fájdalomészlelés, a fájdalom elviselése és a szorongás közti összefüggést, valamint felmérni a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési módszerek sikerét” – tette hozzá Peck professzor.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: