Egy fog, amitől bölcs leszek?

Egy felnőtt ember fogsora – ha minden tökéletes – 32 fogból áll. Ebbe beletartozik a négy úgynevezett bölcsességfog is, amik legutoljára bújnak elő, de gyakran csak a baj van velük.

A fogak a gerinces élőlényeknél fejlődtek ki, amik egy látható koronának nevezett részből, és egy gyökérnek nevezett állkapocsba ágyazott nem látható részből állnak. Funkciója a táplálék megrágása, felaprítása, amivel elősegítjük az emésztést. A fajok fejlődése során, a fogazatok alkalmazkodtak az evési szokásokhoz. A növényevőknek több őrlőfoguk, a húsevőknek nagyobb szemfogaik vannak.

A fogsor kétszer

Az embereknél két rend fogazat fejlődik ki az életük során. Az első rend a tejfogak, amik ideiglenesen maradnak meg és általában 20 darab van belőlük. Az újszülöttek fog nélkül jönnek a világra, de hat hónapos korunkban már kibújnak ez első fogak. A köztudatban általában szemfogakat, metszőfogakat és őrlőfogakat emlegetünk.

A hivatalos elnevezések szerint azonban középső metszőfogat, oldalsó metszőfogat, szemfogat, első kisőrlőt, második kisőrlőt, első nagyőrlőt, második nagyőrlőt, és harmadik nagyőrlőt különböztetünk meg. A maradandó fogak 6-7 éves kor után kezdenek kinőni, miközben a tejfogak elhullanak.

A maradandó fogak száma 32, de a teljes fogsorra egészen a húszas éveinkig várni kell. Az utoljára kinövő négy leghátsó foggal – harmadik nagyőrlővel – lesz teljes a szám. Ezeket a fogakat nevezzük bölcsességfognak.

5l1xxkje5

Valóban bölccsé tesz?

A név eredete nagyon egyszerű. A feltételezések szerint, a húszas éveinkben már elég idősek vagyunk a felelősségteljes élethez, tehát bölcsek vagyunk. Manapság ezek a fogak azonban, sokkal több problémát okoznak, mint korábban. Ha nincs elég helyük rossz helyen bújnak ki, eltolják a fogsort, gyulladást okoznak, vízszintesen nőnek „bele” az ínybe.

A szorosan egymás mellett álló fogak pedig, sokkal hajalmosabbak a szuvasodásra. Ha tehát rendesen ki is nőnek, gyakran akkor is csak bajt okoznak. A növekedését meg is lehet érezni. Folyamatos zsibbadó érzést tapasztalunk, ami nem fájdalom csak kellemetlen és szokatlan érzés.

Eseteként a folyamatos nyomás fejfájást is okozhat. Ha az érzés elmúlik, a bölcsességfog megállt a növekedésben. Ez gyakran meg is történik, s emiatt a bölcsességfog teljes kinövése évekig is eltarthat. A leggyakoribb probléma, hogy az éppen kinövő bölcsességfog egy ponton bújik ki az ínyből, de az íny és a fog között egy tasak alakul ki.

Ebben a tasakban megtelepednek a baktériumok, amik fertőzéseket, gyulladásokat okoznak. Az is megtörténhet, hogy a bölcsességfog nem töri át rendesen az ínyünket, így az állkapocsban kezd el növekedni. Ekkor nem is biztos, hogy tudjuk, hogy nő a bölcsességfogunk, csak a fájdalomra, duzzanatra, cisztára figyelünk fel.

Forrás: