Túlsúly van, depresszió nincs

Lehet valami igazság abban a sztereotípiában, amely a boldog kövérekről szól, kanadai kutatók ugyanis friss tanulmányukban megállapították, hogy a kövérséggel kapcsolatba hozott egyik génváltozatot hordozó emberek körében némiképp ritkábban fordul elő a depresszió.

Vizsgálatukban úgy találták, hogy akik az FTO jelű gén adott változatát hordozták, azoknál 8 százalékkal kisebb volt a depresszió valószínűsége. Egy 2007-es tanulmányból származik az a megállapítás, hogy az európai származású emberek körében a genetikai alapú elhízáshoz jelentősen hozzájárul az FTO gén szóban forgó változatának jelenléte.

Az eredmények "azt sugallják, hogy az FTO génnek a kezdetben feltételezettnél szélesebb szerepe lehet, hatása lehet a depresszióra és más gyakori pszichiátriai rendellenességekre is" – írták a kanadai McMaster Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett dolgozatukban.

stresszlabda

A kutatók szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a feltevést, hogy a kövérség és a depresszió általánosságban kapcsolatban van egymással.
"A 8 százalékos különbség szerény, és a páciensek mindennapi ellátásán nem változtat sokat, de felfedeztük a depresszió egy új molekuláris alapját" – idézte David Meyre professzort, a kutatók egyikét a LiveScience című tudományos portál.

A tanulmányhoz 17 ezer ember adatait elemezték, akik 2001 és 2003 között vettek részt genetikai vizsgálatokban. A résztvevők közül mintegy 3200 ember volt depressziós. Az első körben kapott eredményeket ezután három nagyméretű nemzetközi tanulmányban részt vevő emberek genetikai adatainak elemzésével is ellenőrizték. A kontroll megerősítette a kapcsolat létezését, ennek ellenére a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a megállapítás igazolására.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.