Asztmásra aggódom magam?

A sokat aggodalmaskodó, és érzelmi hullámvasutakat átélő (neurotikus) embereknél nagyobb az asztma kialakulásának kockázata – állapították meg német kutatók.

A válás, valamint más párkapcsolati konfliktusok szintén fokozzák a kockázatot. Állatkísérletek alapján már tudjuk, hogy az idült stressz megváltoztatja a hormonszinteket, melynek következtében a légutak begyulladhatnak, és nehézzé válhat a légzés.

A kutatók szerint, a neurotikus személyiség hasonló hatású lehet. Ha igazuk van, akkor a neurotikus emberek megnyugtatása és relaxálása elméletileg csökkentheti a betegség rizikóját. Dr. Adrian Loerbroks és munkatársai a Heidelbergi Egyetemen 5114 ember bevonásával vizsgálták a neuroticizmus, a stresszes életesemények és az asztma közti kapcsolatot.

A résztvevők 40-65 év közti Heidelberg környéki férfiak és nők voltak. Már kezdettől fogva kimutatták férfiaknál a neuroticizmus és az asztma, mindkét nemnél pedig a munkanélküliség és az asztma közti összefüggést.

yxs5ikyb13

Nők esetében a párkapcsolat felbomlása fokozta az asztma kockázatát. A 4520, a vizsgálat kezdetén nem asztmás résztvevő közül hatvanhárman (körülbelül két százalék) kapták meg a légúti betegséget, az átlagosan 8 évig tartó utánkövetés során.

A kutatók szerint az erősen neurotikus embereknél az asztma kockázata háromszoros a kevéssé neurotikusokhoz képest, és az összefüggés mindkét nem esetében fennáll. A párkapcsolat felbomlása nőknél megduplázza a rizikót.

A munkanélküliség, valamint egy közeli hozzátartozó, vagy barát elvesztése nem befolyásolta jelentősen az asztma kialakulását. A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek az asztma és a személyiségjegyek, illetve a stressz közötti összefüggés pontosabb megismerése érdekében.

Forrás: