Ünnepi tüdőgyulladás

A karácsony ünnepi időszaka mindenkinek felkavarja a mindennapjait. Arról azonban gyakran elfeledkezünk, hogy a nagy sürgés forgásban bizony meg is betegedhetünk. Elkaphatjuk például a tüdőgyulladást.

A karácsony a legmeghittebb ünnep az évben. Az ünnepekkel járó zsongás azonban gyakran eltereli figyelmünket az igazi lényegről, vagyis az odafigyelés és gondoskodás fontosságáról. Ilyen sürgés-forgásban a család idősebb, vagy éppenhogy legkisebb tagjai vannak kitéve láthatatlan veszélyeknek. Iyen alattomos megbetegedés a tüdőgyulladás.

A tüdőgyulladás elsősorban a legyengült védekezőképességű személyeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti. Angliában készítettek egy felmérést, mely szerint a 60 év felettiek körében ugrásszerűen megnő a tüdőgyulladás előfordulása az ünnepek idején. Ennek oka pedig a karácsonyi mise. Az esti és éjféli istentisztelet alatt ugyanis a hideg templomban eltöltött 1 másfél óra épp elég egy gyengébb szervezet számára ahhoz, hogy megbetegedjen. A hatalmas bazilikákat és magas belterű templomokat képtelenség felfűteni, így elkerülhetetlen, hogy a liturgia alatt az emberek átfázzanak.

laz4

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőszövet gyulladása, vagy más néven tüdőgyulladás már Hippokratész óta diagnosztizált betegség. A tüdőgyulladás során a tüdőszövet mellett gyakran érintettek lehetnek a léghólyagok és több, kisebb tüdőegység is. Alapvetően a tüdőgyulladást vírus, baktérium és gomba is okozhatja. A megfelelő kezelés mellett 2-3 hét alatt teljesen gyógyítható.

– Mellkasi fájdalom

– Végtagfájdalom

– Magas láz (de lehet hosszan tartó alacsony láz, hőemelkedés is)

– Légzési nehézség

– Száraz vagy váladékos köhögés (az utóbbi esetében a váladék sűrű, sárgás, barnás, esetleg véres is lehet)

– Súlyos esetekben szédülés

– Fejfájás.

– Borzongás

Ha ilyen tüneteket tapasztalunk valamelyik szerettünkön, azonnal vigyük orvoshoz. A megfelelő gyógyszeres ellátás mellett a lénye, hogy a tüdőgyulladással pihenni kell, nem szabad „lábon kihordani”, mert súlyos szövődményei lehetnek.

pet_kapcsolat3

Forrás: