Vírusfertőzés az asztma hátterében

Egy vírusfertőzés “lerombolhatja” az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban megmutatták, hogy a légzőszervi óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial virus) megfosztotta az immunsejteket attól a képességüktől, hogy csillapítsák a légutak gyulladását. Az eredmény hozzájárulhat az asztma megelőzésére szolgáló módszerek kidolgozásához.

Amikor az asztmás páciensek légútjait irritálja valami, akkor a légutak összeszűkülnek, begyulladnak és túl sok ragadós nyálkát termelnek, ami együttesen megnehezíti a légzést.

Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ismételt RSV-fertőzések és az asztma megjelenése között kapcsolat áll fenn. Egy svéd tanulmány eredménye szerint az RSV-fertőzéssel kórházba került gyerekek 39 százalékánál alakult ki asztma 18 éves korukra, miközben az asztma előfordulási gyakorisága egyébként 9 százalék volt.

aszthma

Azt azonban eddig nem tudták a szakemberek, hogy a vírus miként képes elérni mindezt. A Pittsburgh-i Egyetem orvosi fakultásának munkatársai most úgy vélik, egérkísérleteikben megtalálták a választ.

Eredményeik szerint a vírus tönkretette az immunrendszer egy specifikus részének, a szabályozó T-sejteknek azt a képességét, hogy enyhítsék a gyulladást, elnyomják a túl aktív immunválaszt.

A gyulladás fontos része a test fertőzéssel való megküzdésének, az asztmás embereknél azonban olyan közönséges forrásból származó anyagok is túlzott gyulladásos immunválaszt váltanak ki, mint a házipor, a háziállatok szőre vagy a gombák.

Mint a tanulmány szerzői – Anuradha Ray és Prabir Ray – a BBC hírszolgálatának elmondták, az RSV-fertőzés a szabályozó T-sejtek "elnyomó funkciójának teljes elvesztéséhez" vezetett, amit az követett, hogy az egereknél asztmaszerű tünetek fejlődtek ki.

A kutatók úgy vélik, a születés után, a korai életszakaszban lehet egy olyan periódus, amikor ezek a sejtek esendőbbek, könnyebben károsodik funkciójuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.