Kerüljük el a kórt – a légkondi tisztításával!

A légkondicionálót nemcsak megvenni kell, hanem rendszeresen gondozni is. Hogyan tartsuk minél tovább maximálisan működőképesen?

Egy légkondi ma már nem számít újdonságnak – jelentős számú családnak van manapság otthon klímaberendezése. Sokan nem törődnek azonban eleget a légkondicionáló gondozásával. Ám ha hosszú ideje használjuk, és nem tisztítjuk, az a készülék működésének rovására megy. A hűtés elégtelen lehet vagy nem megfelelő, ami leginkább a klímaberendezés belső részében felgyülemlett pornak vagy penésznek köszönhető. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a légkondicionáló tisztítása egészségünk szempontjából is nagyon fontos!

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a klímaberendezés jól működjön, rendszeres tisztításáról gondoskodnunk kell. De vajon megvannak-e ehhez a megfelelő eszközeink, így például villáskulcs, csavarhúzó, kesztyű? Mielőtt a tisztítást elkezdjük, nézzünk utána, rendelkezésünkre áll-e minden, ami kell.

Kapcsoljuk ki tisztítás előtt!

Az első dolog, amiről meg kell győződnünk: ki van-e kapcsolva, áramtalanítva van-e a klímaberendezés. Csak a készülék borításának felnyitásával tudjuk ugyanis végezni a légkondicionáló tisztítását, és a hálózat tekercseihez hozzáérhetünk, amikor felnyitjuk, de ez persze a modelltől is függ. A legtöbb esetben a borítást le kell venni a tisztítás elvégzéséhez. A burkolat levétele után a csavarokat tartsuk a közelben, ne veszítsük el őket. Távolítsuk el a port és a törmelékeket. A nehezebben eltávolítható szennyeződést érdemes ecsettel leszedni.

allergia30

Ecstes szűrőtisztítás

A szűrők megtisztítása ugyanolyan fontos, hiszen ha a szűrő pornak van kitéve, szintén problémákat okozhat. Vegyük ki a szűrőt, a porszívó a legalkalmasabb eszköz, amivel tisztítani tudjuk. Majd helyezzük a szűrőt vízbe, és ecetet is adjunk hozzá, nagyjából egyforma arányban legyen a kettő. Kádban legcélszerűbb végezni a műveletet, vagy egy méretes lavórban. Néhány órát áztassuk a keverékben a szűrőt. Ezzel megöljük az allergéneket, a baktériumokat. Ha eltelt pár óra, vegyük ki a szűrőt a vízből és szárítsuk jól meg, mielőtt visszahelyezzük a helyére.

A kondenzátor

A kondenzátor tisztításához is a porszívó a legjobb megoldás. Menjünk végig vele az egészen. A burkolat levételéhez használjunk csavarhúzót, és amihez csak hozzáférünk az alkatrészek közül, porszívózzuk le. Egy kissé nedves ruhával is végezhetünk tisztítást a nagyobb hatékonyság érdekében. Ha végeztünk, tegyük vissza a burkolatot.

Ne felejtsük ki a csöveket sem!

A klímaberendezés csöveinek tisztításához a szellőző fedelét kell leszedni. Nézzünk bele, hogy lássuk, van-e benne szennyeződés, különös tekintettel a penészre. Ha igen, akkor érdemes újra bevetni a vizes-ecetes tisztítást. Sokkal jobb, mint a felület sikálása. A port porszívóval is ki lehet szívni. Ha a légkondicionáló tisztításával végeztünk, tegyük vissza helyükre a részeit.

Érdemes megjegyezni, hogy a hordozható klímaberendezés megfelelő működését elősegíthetjük, ha mindig a tiszta területen tartjuk. A légkondicionáló részeinek tisztítását rendszeresen el kell végezni.

Ha egészségünket szem előtt tartjuk, semmiképp se hanyagoljuk a klíma takarítását. Ha ugyanis nem megfelelően tiszta a légtisztító- és szűrő rendszer, kellemetlen betegségeket is okozhat. A zárt rendszer remek hely a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásához. Ritka, de sajnos előfordul a legionellosis betegség és a szisztémás gombafertőzés is – mindkettő kórokozói a klímaberendezés rendszerében telepednek meg, és ha a levegőbe jutnak, betegséget okoznak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: