Nem sok időt hagy nekünk a tüdőembólia…

A tüdőembólia mindig kezelést igényel! Ha valakin ennek tüneteit tapasztaljuk, kórházba kell őt vinni. Azonnali halállal is járhat.

Gyakoribb a tüdőembólia, azaz érkatasztrófa, mint hinnénk. Legtöbb esetben mélyvénás trombózis okozza – valamelyik ér üregében idegen test jelenik meg: a bűnös az úgynevezett trombus, amely lehet légbuborék, de alvadt vér és zsírcsepp is, mely a véráramlatba kerülésével elzárja tüdőartériát. Leggyakoribb az alsó végtagi trombózis.

Hogy az elzáródás milyen súlyos, sokban függ attól, hogy melyik tüdőartériáról van szó, annak milyen a keresztmetszete. Amennyiben mindkét főtörzs artéria elzáródik, a beteg számára nincs már segítség. Sajnos egyébként az esetek egyharmadában fedezik fel időben, hogy tüdőembólia miatt van rosszul az ember.

A tünetek súlyossága

Kevésbé vészesek a tünetek, ha egy kis ág záródik el. Ez az úgynevezett mikroembolizáció, melynek során több apró ér is érintett lehet, valamint a probléma többször is előfordulhat. Nem annyira jellemzőek a panaszok, de ha a gyors szívverés, az érthetetlen mellkasi fájdalom jelentkezik, valamint olykor fullad az illető, köhög, szédül, láz gyötri, amelynek oka ismeretlen, lehet az ok tüdőembólia is!

Ha egy közepes átmérőjű tüdőér záródik el, szúró mellkasi fájdalom, a légzés nehézzé válása jelentkezik, a beteg köhög és véres a köpete. A tünetek azonban lassan sokasodnak, lehet, hogy újabbat csak napok múlva tapasztal. Ellenben elég súlyosak lehetnek a tünetek és hirtelen törnek a betegre, ha a trombus a főtörzs artériában áll meg.

j7347u9t17

A beteg hirtelen levegő után kap, a légzés nehézzé válik, a szívverés gyorsul, erős mellkasi fájdalom hasít belé. Köhögése véres, rázza a hideg, folyik róla a verejték, és el is ájulhat.

Mik az okok?

A tüdőembólia kialakulásának több oka is lehet. Megsérülhetnek és károsodhatnak az erek belhártyái. Valamilyen sérülés miatt – amit okozhatott vénás katéter, valamilyen anyag vénába injekciózása, de egy gyulladás károsító hatása is.

Lehet, hogy fokozódott a szervezetben a vér alvadékonysága – rosszindulatú daganatos betegségek esetén ez előfordul, ahogyan akkor is, hogy a betegnek vérképzőszervi betegsége van. Megtörténhet az is, hogy a fogamzásgátló tabletta a bűnös.

A harmadik ok lehet, hogy pang a vér a vénákban. Sokat fekvőknél tipikus, de előfordul a szülés és műtétek után, valamint szívelégtelenségben, stroke-ot elszenvedőknél és baleset sérültjeinél is. Megtörténhet, hogy eltörik egy csöves csont, és zsírsejt kerül a vérbe. Az úgynevezett keszonbetegségben szenvedőknél a hirtelen nyomásváltozás miatt gyülemlenek fel gázok.

Rákos betegeknél a daganatrészecskék leszakadása és vérkeringésbe jutása lehet a tüdőembólia oka.

yxs5ikyb5

Mi a teendő?

Az orvosoknak nagy felelőssége annak megállapítása, hogy mi a tüdőembólia forrása, a pontos diagnózis! Ha a tünetek alapján feltételezzük, hogy a beteg embóliás, akkor kevés mozgatással, félig ülő helyzetbe kell hozni és azonnal kórházba szállítani! Meg kell a pácienst nyugtatni, kapjon oxigént és csillapítani kell a fájdalmát!

A kórházban általában vérhígítót kap először. Vérhígító készítményt akkor is adnak neki, amikor elhagyja az intézményt, és még hónapokig szednie kell azt, valamint ellenőrzésekre kell járnia.

A tüdőembólia megelőzhető

Fontos tudni, hogy azok, akik sokat ülnek, fekszenek egy helyben, fokozottabban ki vannak téve a tüdőembólia kialakulásának, ezért kell napközben többször is felkelni az asztalunk mellől, járkálni, sétálni kicsit, mozogni! A hosszabb fekvésre kényszerültek, vagy fekvőbetegek esetében a lábat masszírozni, mozgatni kell! Ha visszérrel küzd valaki, szükséges csökkenteni a vénás pangást.

Ugyancsak javasolt a láb mozgatása, tornáztatása, illetve gumiharisnya viselése! Amennyiben valakit műtöttek, például rákos megbetegedés miatt, a tüdőembólia megelőzése érdekében megkapja a szükséges készítményeket, bizonyos betegségekben szenvedőknél pedig a véralvadásgátló hosszú távú szedése ad segítséget.

Forrás: