Hogyan ismerjük fel a tüdőembóliát

A tüdőembólia – ami miatt nemrég a teniszcsillag Serena Williams is kórházba került – okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba.

A tüdőembólia leggyakrabban azokat az ágyhoz kötött betegeket érinti, akiknél a szükséges mozgás hiányában mélyvénás trombózis alakul ki, de hosszabb repülőutakon és állandó ülőmunkát végzőknél is gyakori. Ha a lábból kiinduló vérrögök eltömítik a tüdőartériát, a beteg élete is veszélybe kerülhet.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 100 000 tüdőembóliás esetet diagnosztizálnak. A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Hematológiai intézet felmérései szerint ez a harmadik leggyakoribb halálok az államokban. Ha nem kezelik megfelelően, a páciensek harmada rövid időn belül belehal a vérrögök által okozott komplikációkba.

shutterstock_5461720310

Hogyan ismerjük fel a tüdőembóliát? A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Egyes esetekben a jelek és tünetek a mélyvénás trombózishoz köthetőek. A mélyvénás trombózis leggyakoribb tünetei a láb duzzanata, fájdalma, elszíneződése, valamint az érintett területen melegség érzése. Ezen kívül előfordulhat még verejtékezés, szédülés, gyors és rendszertelen szívverés, gyenge pulzus. A tüdőembólia előfordulásának esélye az évek múlásával nő. 60 éves kor után minden 10 évben megduplázódik a tüdőembólia előfordulásának esélye.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.