A férfi mellrák rizikófaktorai

A férfiak mellrákjának legkorábbi tünete ugyanaz, ami a nőknél is, vagyis egy fájdalmatlan csomó megjelenése a mellszövetben. De mi a férfi mellrák kialakulásának rizikófaktora?

Árulkodó jel lehet a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása, hámlása. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető. A mellrák időben történő felismerését nehezíti, hogy náluk sem jár fájdalommal, ezért sokan hosszabb idő elteltével sem fordulnak orvoshoz. (Egy további tényező, hogy a férfiak közül többen egyáltalán nem is gondolnak rá, hogy mellrák náluk is előfordulhat.) Fontos tudnunk, hogy a korai állapotban felismert mellrák ebben az esetben is jó eséllyel gyógyítható.

A kockázati tényező az a faktor, ami megnöveli a betegség kialakulásának esélyét. Különböző daganatos betegségek kialakulásánál más a kockázati tényezők játszanak szerepet. Például, az erős napfény az egyik legfontosabb kockázati tényezője a bőrrák kialakulásának. A dohányzás kockázati tényezője a tüdő, száj, gége, hólyag, vese, és számos egyéb szervben kialakuló daganatos megbetegedésnek.

Ugyanakkor a kockázati tényezők nem jelentik azt, hogy az ember megbetegedik. Lehet például egy vagy több emlőrák kockázati tényező is valakinek az életmódjában, mégsem fejlődik ki soha nála a betegség. Ugyanakkor vannak olyan emlődaganatos betegek, akiknél nem volt nyilvánvaló kockázati tényező, mégis megbetegedtek.

Még mindig vizsgálják a férfi emlődaganat kialakulásának okait a kutatók. A mai álláspont szerint több tényező is növeli a kialakulás veszélyét. Lássuk, mik ezek:

Öregedés

Az öregedés fontos kockázati tényező a férfi mellrák kialakulásánál. A férfi emlődaganat ritka ugyan, de leggyakrabban a 60-70 év körüli férfiaknál fordul elő.

sejt7

Családi öröklődés, Örökölt génmutációk

Az emlőrák kockázata szintén megnő azoknál, akiknek családjában már diagnosztizáltak emlődaganatot. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden 5 megbetegedett férfiból 1-nek a családjában volt emlőrákos megbetegedés. Egyes örökölhető génmutációk (például a BRCA2 mutációja) növelhetik a rákkockázatot. Ezek alapján nagyobb eséllyel jelenhet meg mellrák azoknál, akiknek édesanyja vagy édesapja is mellrákban szenvedett.

Magas ösztrogénszint

További kockázati tényezőt jelent a magas ösztrogénszint. Férfiakban – normális körülmények között – ugyan alacsonyabb ennek a hormonnak a koncentrációja, mint nőkben, de az elhízás akár jelentősen is megemelheti hormonszintet. A prosztatarák kezelésében alkalmazott szintetikus ösztrogén is hozzájárulhat a férfi mellrák kialakulásához. Azok a transznemű / transzszexuális személyek, akik nagy dózisú ösztrogénkezelést kaptak a nemi átváltoztató folyamat részeként, szintén veszélyeztetettek a mellrák kialakulásában.

Klinefelter szindróma

A Klinefelter-szindróma (még mint XXY vagy 47,XXY férfiak) a here kromoszómaaberráció okozta rendellenessége, amely heresorvadással, terméketlenséggel, sajátos (nőies) testi alkattal jár, és gyakran társul pszichés zavarokkal. Gyakorisága: 500-1000 férfiszületés közül egy érintett. A betegségről Harry FitchKlinefelter USA-beli orvos írt először cikket 1942-ben a Journal of ClinicalEndocrinology c. amerikai szaklapba, olyan szindrómaként, amelynek jellegzetessége a nemi jegyek zavara férfiaknál.

Sugárzás

Azoknak a férfiaknak az esetében, akik mellkasi területen kaptak sugárkezelést (pl.lymphoma), megnő a mellrák kialakulásának kockázata.

Alkohol

Az ivás (alkoholtartalmú italok) növeli a mellrák kockázatát a férfiak esetében. Ennek oka lehet az alkohol májra gyakorolt romboló hatása.

bor16

Elhízás

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a nők emlőrák kockázata megnő a kóros elhízás miatt. Az elhízás valószínűleg egy kockázati tényezője a férfi mellrák kialakulásának is. Egészséges férfiaknál a tesztoszteron van túlsúlyban, de a kövér férfiaknál már más a helyzet: náluk elindulhat egyfajta feminizálódás: a zsírszövetben található aromatáz enzim ugyanis ösztrogénné alakítja a férfi nemi hormonokat, és minél több zsír van valakin, ez annál fokozottabb.

Kis mennyiségben az ösztrogén egyébként a férfiakra még jó hatással van, például védi a szívüket, a memória működésében is segít, és az egészséges nemi vágy kialakulásában is szerepe van. A túl magas hormonszint azonban már gondot okoz: a tesztoszteron nem kap akkora szerepet, mint kellene, ennek következménye pedig az izomtömeg csökkenése, a romló szexuális teljesítmény, és emiatt fordul elő egyes elhízott férfiaknál a magasabb hang, az impotencia, a terméketlenség, a puha bőr és a telt mellek. Az ösztrogén túltengése megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Foglalkozási ártalmak

Kimutatták azt is, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken dolgozó férfiak kétszer akkora eséllyel betegszenek meg emlőrákban, mint a szobahőmérsékleten vagy akár a szabad ég alatt dolgozók. Veszélyt jelenthet, ha valaki kemence mellett, kohóban, hengerműben, vagy gépkocsikat előállító üzemben dolgozik. A háttérben valószínűleg szintén az ösztrogénszint emelkedése áll: a magas hőmérséklet károsíthatja a heréket, és ennek hatására kezd el emelkedni a női nemi hormonok szintje.

A kozmetikai iparban (szappan- és parfümgyártás) dolgozó férfiak szintén veszélyeztetettebbek az átlagnál: náluk hétszeres kockázatnövekedést mutattak ki, ami vélhetően a munka közben használt vegyszerek hatásának tudható be. A túlzásba vitt, mértéktelen alkoholfogyasztás (közvetlenül vagy májzsugor kialakulásán keresztül) egy további ismert kockázati tényező.

A férfi mellrák felismerésének elsődleges módszerei a tapintásos emlővizsgálat mellett a mammográfia és ultrahang-vizsgálat.

A kezelés során szóba jöhet a műtét, sugárkezelés és hormonterápia (utóbbi az ösztrogének sejtfelszíni receptorait gátolja gyógyszeres úton). A célzott kezelések a nőkhöz hasonlóan itt is lehetségesek: ha HER2-pozitív mellrákról van szó, akkor a HER2-gátló kezelés, egyéb esetekben pedig az érképződés gátlása választható.

A Pozitron-Diagnosztika Központ már eddig is több multicentrikus tanulmányban szerepelt PET/CT-vizsgálóhelyként, elsősorban limfómákkal és emlőrákkal kapcsolatos gyógyszerkipróbálások során. Mivel saját ciklotronnal és radiokémiai laborral is rendelkezünk, így az új PET-nyomjelzők a fejlesztésében, a kipróbálásában és hazai diagnosztikai bevezetésében szeretnénk előrelépni.

Nem utolsó sorban pedig olyan technológiával is rendelkezünk, amely révén a tumorok PET nyomjelzőanyag-felvétele időben követhetővé válik a vizsgálat során. Így a daganat olyan jellemzőiről is információ nyerhető – és ráadásul mérhető formában – amelyek a többi magyarországi PET-vizsgálóhelyen nem elérhetők.

pet_kapcsolat8

Forrás: