Aranyat érő gondok

Milliók szenvednek tőle, mégis csupán alig akad néhány olyan ember, aki hajlandó róla beszélni. Vigyázat, nagy levegő: lerántjuk a leplet az aranyérről!

Amikor a végbélnyílás környékén található érfonat kórosan kitágul?

Székrekedés, erőltetett székelés, hosszas üldögélés a WC-n, mozgásszegény vagy ülő életmód, kevés rost- és folyadékfogyasztás, jelentős testsúly többlet, hashajtók állandó használata, végbéltáji fertőzések, májbetegség, végbélrepedés, nők esetében terhesség, ill. a szülés. Nos, ezek a tényezők mind vezethetnek a végbél ereinek kitágulásához, azaz az aranyeres panaszokhoz. Általánosan igaz azonban, hogy amíg nem fáj, viszket, éget és szúr, netán vérzik, addig észre sem vesszük, hogy van végbélnyílásunk.

Végbélpanasz vagy aranyér?

Mivel az emberek többsége szégyelli felkeresni a proktológust panaszaival, inkább rátérnek az "öngyógyítás" rögös útjára, és mindenféle krémekkel kezdik el "kezelni" hátsó fertályukat. Bár sokszor valóban az aranyér áll a probléma hátterében, mégis akadnak olyan esetek, amikor megúsztuk a "nemesfémtöbbletet" ott alul. Előfordulhat például, hogy valamilyen bőr- vagy nyálkahártya betegség, gyulladás miatt, amelyet fertőzés, bélgyulladás, pikkelysömör vagy szteroidos krém okozta bőrsorvadás idézhet elő, a fedőréteg sérülékennyé válik. Székeléskor ez megsérül, szúr, fájdalommal jár, akár vérezhet is.

A legtöbb esetben szorongás, szorulás, hasmenés, felfázás, nehéz szülés, végbéltáji fájdalom hozza elő a végbél záróizmainak elégtelen működését. A záróizmok egymáshoz viszonyított, nem harmonikus megfeszülése és ellazulása ugyanis számos probléma okozója lehet. Sajnos az esetek átlag felében, a páciens problémáival a háziorvost keresi fel először, aki szteroidos aranyér krémet, esetleg kúpot ír fel a betegnek, sokszor nem is igazán utána nézve, hogy mi is az eredeti kórság.

belrendszer11

A krém hosszú távú használatától aztán elindul a bőr sorvadása, és máris szereztünk magunknak egy plusz gondot a kezdeti betegség mellé. Ezért nagyon fontos tehát, hogy ha hasonló panaszaink jelentkeznek, már első körben a szakembert, ill. a proktológus rendelőjét keressük fel.

A felnőtt lakosság harmada tapasztalta már az aranyér tüneteit. A fent említett tényezőkön túl, végbélrepedés is okozhat aranyeres panaszokat. Az aranyérpárna kitágulása fájdalommal jár. Aranyér során előredomborodás, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, a nyálkahártya elvékonyodása, ill. megpattanása alakulhat ki. Ez vérzést, véres széklet kialakulását okozza. Az aranyér a végbélbe kiszorulva kizáródhat, kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Hogyan ne legyen aranyerünk

Igyunk. Lehetőleg jó sokat, rendszeresen! Napi minimum 2 liter folyadék csodákat tehet. Amikor ugyanis szervezetük tartós vízhiányban szenved, a kevésbé csuszamlós széklet sokszor nehezebben, esetenként fájdalmasan távozik el, amely idővel rendszeres szoruláshoz vezet.

Székeléskor ez, fokozott keménysége miatt erőltetett nyomást igényel, amely károsítja a végbél szöveteit. Innét már egyenes az út a végbél záródásáért felelős párnák szalagjainak megnyúlásához, ill. az aranyeres panaszokhoz.

vastagbelrak_kalkulator6A fokozott folyadékfogyasztást kezdjük rögtön reggel, éhgyomorra. Ez lehet zöld, vörös, fehér vagy gyógytea, de semmiképp nem fogyasztó hatású vagy fekete, mert ezek mind vízhajtó hatásúak.

Ásványvizekből az alacsony ásványi anyag tartalmú vizeket válasszuk, hogy ezzel se növeljük az ételekkel nagy fokban bevitt konyhasó mértékét. Amikor gyomrunkat megtöltöttük folyadékkal, várjunk legalább fél órát, míg hozzákezdünk a rostban gazdag reggelihez.

A gyomor telítődése reflexes úton segíti elő a székelés beindulását, így aminek ki kell jönnie, immár erőlködés nélkül csusszanhat ki.

Bár a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása sok beteg panaszait jelentősen csökkentette, ha alul problémát észlelünk, jobb mihamarabb felkeresni a szakorvost. Erőlködésmentes megkönnyebbülést mindenkinek!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.