Az inkontinencia nem csak női probléma

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az inkontinencia elsősorban a nőket érinti, a férfiak körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a probléma.

Férfiak esetében az inkontinencia kialakulása, elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása pedig az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő.

Az inkontinencia kiváltó oka többféle lehet: prosztataműtét után a hólyagnyak sérülése, húgyúti fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, a vizelet áramlásának akadályozottsága, a húgyhólyagban lévő kövek, tumorok, egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) mellékhatása, és lelki okok egyaránt állhatnak e probléma háttérben.

A férfiaknál általános jelenség, hogy az életkor előrehaladtával a prosztata fokozatos megnagyobbodása következtében, a vizelet lassabban áramlik, nehezebben indul meg, mint korábban. Az ötven év feletti férfiak csaknem felénél előfordul a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás.

A prosztatabántalmak tünetei lehetnek a gyakori vagy nehéz vizelés, a hirtelen vizelési inger, a vizelési inger miatti gyakori éjszakai felébredés, a vizelet indításának nehezítettsége, és a vékonyabb vagy meg-megszakadó vizeletsugár, valamint a vizelet csöpögése.

Mivel e tünetek hátterében más, súlyosabb betegségek (pl. prosztatarák) is állhatnak, mindenképpen fel kell keresni panaszunkkal az urológus szakorvost! Az inkontinenciával való együttélést, illetve az inkontinens panaszok enyhítését, egyes esetekben megszüntetését, számos terápia és életmódbeli változtatás segítheti elő.

hereserules1

Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet:

– Törekedjünk a jó emésztés kialakítására: kerüljük el az elhúzódó székrekedéseket, amelyek önmagukban is sokat ronthatnak a vizeletkontrollon!

– Vegyünk meleg ülőfürdőt vagy váltólábfürdőt, lehetőleg kétnaponta! (Váltólábfürdőnél a lábakat egy percen át 38 °C-os, majd 10-15 percen át 20 °C-os vízben kell áztatni, a cserét háromszor ismételve.)

Igyunk sok vizet: a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért fontos, mert minél kevésbé telt a hólyag, annál nagyobb a fertőzésveszély!

– Ügyeljünk testsúlyunkra: a medenceizomzat terhelése ugyanis csökkenthető a túlsúly csökkentésével!

– Viseljünk kifejezetten a férfiak számára kialakított, anatómiailag formált inkontinencia-betétet illetve nadrágpelenkát!

– Végezzünk intimtorna gyakorlatokat!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tünetek enyhítésében, sőt akár a megelőzésben is, igen nagy a szerepe a speciálisan férfiak számára kifejlesztett intimtornának!

A gyakorlatok célja a hímvessző, a végbél és a prosztata védelmét segítő izmok erősítése, a gáti erek védelme, a vérkeringés fokozása, a potencia növelése, irányítottságának megtartása, a magömlés szabályozásának fokozása, és a könnyebb székletürítés.

Forrás: