A prosztatarák a kezünkre van írva

Az ujjak hossza csökkenti, vagy éppen növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát – állítják a brit kutatók.

A legújabb kutatási eredmények alapján brit tudósok úgy vélik, összefüggés van az ujj hosszúsága és a prosztatarák kialakulása között. Az eredményektől függetlenül és annak ellenére, hogy az ujjak hosszúsága nem szabályozható, nem szabad megijedni. Mivel a prosztatarák kockázati tényezőit igenis lehet kontrollálni, illetve csökkenteni.

Ujjhosszal vezetve

Az ujjak vizsgálatánál az alapvetően számításba vett és vizsgált tényező, hogy a kéz mutatóujja hosszabb-e a gyűrűsujjnál, vagy sem. A kutatásban részt vevők között 1524 embernél diagnosztizálták a prosztatarákot, illetve 3044-en nem szenvedtek a kortól. Az eredmények alapján megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek a mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjnál, 33%-kal csökken a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A tesztoszteron adja a magyarázatot

Annak ellenére, hogy bizarrnak tűnik a prosztatarák és az ujjak hossza között összefüggést keresni, ez valóban lehetséges és ennek okát a méhen belül kell keresni. Más egyéb mellett a tesztoszteron szint befolyásolja az ujjak hosszúságát még a magzati korban. Amikor a pici kapcsolatba kerül a méhen belül a tesztoszteronnal, az nem csak az ujj hosszát növeli meg, de egyben befolyással van a rák kialakulásának kockázatára.

tesztoszteron3

Helyes étrend, hálás szervezet

Természetesen nem csak a szervezetben működő hormonok, hanem sajátmagunk is hatással vagyunk a testünkben lezajló folyamatokra. Éppen ezért különösen fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. A prosztatarákkal kapcsolatos más vizsgálatokból kiderül, hogy az elegendő mennyiségben a szervezetbe juttatott omega-3 zsírsav pozitívan befolyásolja a betegség kialakulását. A leghatékonyabb formája az omega-3 bevitelének a sötét húsú halak és kagyló fogyasztásával érhető el. Emellett más vízi élőlények, mint a hering, tonhal, osztriga, pisztráng és a lazac szintén hozzájárul a kockázat minimalizálásához.

Forrás: