Hüvelygomba kezelése nanotechnológiával

A világon egyedülálló hüvelygomba kezelési módszeren dolgozik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE ) és az Újvidéki Egyetem.

A két intézmény egy uniós pályázat segítségével kétéves kutatásra kapott lehetőséget. A pályázat résztvevői szerb oldalon az Újvidéki Egyetem Szülészeti, Nőgyógyászati Klinikája és az ottani mikrobiológusok, magyar részről a SZTE AOK Bőrgyógyászati Klinikája, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az MTA-SZTE Szupramolekuláris és Nanoszerkezetű Anyagok Kutatócsoportja az AOK Orvosi Vegytani Intézetében.

Bártfai György egyetemi tanár, a klinikák képviselője a hírportálnak elmondta: a projekt elsődleges célja, hogy központonként 300-300 olyan beteget találjanak, akiknél egy évben több alkalommal jelentkezik krónikus hüvelygyulladása, amely gombás jellegű lehet.

meh15

Feltételezik ugyanis, hogy a betegség hátterében esetleg genetikai tényezők is állnak. Arra kíváncsiak, igazolható-e, hogy bizonyos gének felelősek azért, hogy valakinél rendszeresen ismétlődnek ezek a fertőzések. Gyűlnek az adatok arra vonatkozóan, hogy egyéb más hajlamosító tényező mellett igenis létezik genetikai hajlam is.

Azt eddig is tudták, hogy például a cukorbetegség különböző formája hajlamosít arra, hogy valakinek gombás hüvelyfertőzése legyen, de minden egyéb olyan betegség vagy elváltozás, amely a hüvely kémhatását megváltoztatja – savas vagy lúgos irányban tolja el -, kedvez a gombák elszaporodásának. Amennyiben a hipotézisek beigazolódnak, mindenképpen hosszú távon új gyógyszer megjelenésére lehet számítani – tette hozzá a szakember.

Dékány Imre akadémikus, az MTA-SZTE kutatócsoport vezetője a szegedma.hu-nak elmondta: az uniós projekt keretében olyan nanotechnológiai eljárást dolgoznak ki, amely a különböző bakteriális fertőzések nanotechnológiával való megelőzését, illetve a kialakult fertőzés megszűnését teszi lehetővé.

szervek%2528124%25293

Ez azt jelenti, hogy rendkívül kisméretű nanorészecskéket használnak, rezet, ezüstöt, aranyat, illetve olyan antimikrobiális hatású biológialig aktív nanokapszulákat, amelyek a baktériumokat akár 30-60 perc alatt elpusztítják.

Hüvelygomba esetében a gyógyítás úgy működik, hogy 5-10 nanométeres részecskéket ágyaznak be olyan ultravékony gél filmbe, amelyet különböző tamponok felületén lehet használni. A tampon fölhelyezésével az új gyógyítási módszer tulajdonképpen megszünteti a hüvelygombás fertőzést. Ha a kísérletek után engedélyezik az eljárást, megkezdődhet a gyógyszer nagyüzemi gyártása.

Vizsgálják a gombás fertőzés genetikáját is, mert ennek jelentős hatása lehet a koraszülésre. Gyakorlatilag a kutatásnak még a népességi, szülési problémák megoldásában is jelentős szerepe lehet a jövőben – olvasható a hírportálon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.