Nem szégyen az inkontinencia!

A vizelet inkontinencia olyan probléma, mellyel sok ember küzd, de legtöbbször szégyellnek beszélni róla. Segítség viszont csak akkor érkezik, ha szakemberhez fordulunk!

A vizelet-inkontinencia igen sok embert érint, kellemetlen probléma, melyről érthető módon nem is szívesen beszélnek.

Több nő szenved tőle, mint férfi. A vizelet-inkontinenciának többféle típusa van. A stressz inkontinencia abban az esetben lép fel, ha fokozott hasüregi nyomás áll fenn: például, amikor edzünk, nevetünk, tüsszentünk, köhögünk.

A vizelet szivárgás a medencefenék meggyengült izmai, és szövetei miatt alakulhat ki. A stressz inkontinencia okai közé tartozik a terhesség és a gyermekszülés, amely rugalmasabbá és gyengébbé teszi a medencefenék izmait.

Az elhízás, a túlsúly, a prosztata műtét és bizonyos gyógyszerek is szerepet játszhatnak a stressz inkontinencia kialakulásában. A késztetéses inkontinencia gyakran a hiperaktív hólyag következménye. Sürgető szükségét érezzük annak, hogy vécére menjünk, és ha nem érünk oda időben, elindul a vizeletszivárgás.

A hiperaktív hólyagot okozhatja a húgyhólyag idegeinek károsodása, az idegrendszer, vagy az izmok károsodása. Bizonyos problémák, így a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a diabétesz vagy a stroke hatással vannak az idegekre, ez vezethet sürgősségi inkontinenciához.

nogyogyasz

Más esetek, így a húgyhólyagfertőzések, húgyhólyag kövek, vagy bizonyos orvosságok használata ugyancsak okozhat ilyen tüneteket. Túlfolyásos inkontinencia akkor jellemző, ha valaki nem képes a húgyhólyagot teljesen kiüríteni.

Ha a húgyhólyag tele van, a szivárgás még inkább jelentkezik. Ez az állapot gyakoribb a férfiaknál. A probléma okai lehetnek a gyenge húgyhólyag izmok, a húgycső elzáródása, például a prosztata megnagyobbodásnál; bizonyos betegségek, melyek daganattal járnak, és ez a vizelet áramlását akadályozzák, és a székrekedés is okozhatja az inkontinencia jelentkezését.

Funkcionális inkontinencia esetén a vizelet-szivárgás fizikai problémáknak köszönhető, így az arthritis-nek, vagy kognitív problémáknak, mint például a demenciának: ezek meggátolják az embert abban, hogy időben kiérjen a vécére.

Mi a megoldás?

A vizelet-inkontinencia esetén a javulás vagy a probléma megszüntetése attól is függ, melyik típus áll fenn a betegnél. A stressz inkontinencián lehet gyakorlatokkal segíteni: a medencefenék izmait kell erősíteni. Ha szülés után áll fenn az inkontinencia, az orvos gyakran ajánlja a Kegel-gyakorlatok végzését.

A Kegel-lel a kismedencei izmok és szövetek erősebbek lesznek, amellyel megelőzhető a stressz inkontinencia. Érdemes a gyakorlatokból naponta 3-4 sort is elvégezni. A biofeedback azt jelenti, hogy ha valaki nem biztos benne, a megfelelő izmokat tornáztatja-e, kérhet orvosi segítséget: a biofeedback módszer lényege, hogy folyamatot, melyet kezeléssel befolyásolni szeretnének, jól érzékelhető hanggá vagy vizuális információvá alakítja át. Ha a megfelelő izmok húzódnak össze, visszajelzést ad.

A módszerhez szükséges készüléket az orvos írja fel. Általában a Kegel-gyakorlatokkal együtt szokták ajánlani. Az orvos felírhat olyan eszközt is, mint a méhgyűrű: a hüvelybe kell helyezni, csökkenti a szivárgást. Rendelkezésre állhat injekció és műtét is.

A húgycső területére adott injekciók segíthetnek a tüneteket enyhíteni, extrém esetekben a műtét lehet segítség. A procedúra visszahelyezi a húgyhólyagot normális pozíciójába, tehermentesítve azt, és megszüntetve a szivárgást.

Egy másik módszer, amikor a húgyhólyagot „biztosítják”, azaz megemelik egy hámmal, szövetdarabbal vagy más anyaggal, hogy meggátolják a szivárgást. Késztetéses inkontinencia esetén a megoldást két dolog jelentheti: az egyik az időzített ürítés, illetve hólyagtréning.

A páciens táblázatot töltöget arról, hogy mikor, hány alkalommal megy vécére, majd pedig, hogy mikor észlel vizeletszivárgást. A cél az, hogy igyekezzen minden alkalommal egy kicsit nyújtani a vécére menetel idejét, a hólyagot pedig rendszeresen ürítse, mielőtt „baleset” történne.

Ha megtanuljuk újraedzeni, „átképezni” a húgyhólyagot, lecsökken a fürdőszoba-látogatások száma. Sokszor írnak fel az orvosok gyógyszert, hogy a túl aktív hólyag összehúzódásait meggátolják. Bizonyos esetekben az idegek elektromos stimulációja is segít. Súlyos esetekben műtétre van szükség. Ennek célja a húgyhólyag tárolási kapacitásának növelése.

A vizelet-inkontinenciáról beszélni kell!

Legyen szó a vizelet inkontinencia bármely típusáról, annak, aki szenved a betegségtől, igen zavarbaejtő erről beszélni, ám ezen felül kell kerekedni, ha segítséget akarunk kapni! A kezelés csökkenti, vagy meg is szünteti a problémát.

vizcsepp

Nem kell szégyenlősnek lenni, igen sok ember küzd hasonló gonddal! Legegyszerűbb egyenesen közölni a nővérrel vagy a háziorvossal, hogy vizelettartási problémáink vannak, és megkérdezni, hogy mit ajánl! Az is fontos, hogy a problémáról részleteiben beszéljünk: milyen gyakori a vizeletszivárgás, mennyire súlyos a helyzet, mennyire zavarja ez a mindennapi tevékenységeinket, stb.

Ha az orvos nem teszi fel ezeket a lényeges kérdéseket, akkor itt az ideje valaki mást keresni! A cél ugyanis az, hogy ez a kellemetlen probléma megszűnjön az életünkben. Hogy a vizelet-inkontinencia miért gyakori a nőknél, és milyen megoldások lehetnek a problémára, arról Dr. Cseh Erika nőgyógyász beszélt.

Annak oka, hogy a vizelet-inkontinencia elsősorban a változókor után érinti a nőket, a csökkenő hormontermelés. Az ösztrogén nevű női nemi hormon a húgycső hámjának a felépítésében is szerepet játszik. A változókor után jóval kevesebb mennyiségű termelődik a női szervezetben, ami a húgycső hámjának elvékonyodását, a húgyhólyag záróizmainak csökkent rugalmasságát, összehúzódó képességét eredményezi, ezzel a csökken a vizelettartó képesség.

Dr. Cseh Erika elmondta: az inkontinenciák közül is a leggyakoribb a stressz inkontinencia, mely során a húgyhólyag záróizmai nem képesek ellensúlyozni a húgyhólyag hirtelen megnövekedett (pl. tüsszentés, köhögés) nyomását, ezért a vizelet elcseppen.

vizcsepp-2

A stressz inkontinencia kezelésében a nőgyógyásznak van tapasztalata, a többi ellátásában a fő szerep az urológusoké. Az inkontinencia kezelése függ annak súlyosságától is. Az enyhe fokú inkontinencia esetén, főleg fiatal betegeknél, például szülést követően jelentkező inkontinencia kezelésében, elegendő a gátizom-torna, súlyosabb esetben a műtéti kezelés jön szóba.

,,Az utóbbi években számos műtéti technika terjedt el.” – hangsúlyozta Dr. Cseh Erika. ,,A hagyományos hüvelyi műtéteket számos esetben a húgycsövet alápárnázó szalagokkal egészítik ki, melyek tartósabbnak bizonyulnak a régebbi műtéti technikáknál.

Érdemes megemlíteni – tette hozzá a szakember –, hogy bizonyos tényezők segíthetnek megelőzni a vizelet-inkontinenciát: például, a gátizom-torna/intimtorna fiatalkorban való elkezdése, a dohányzástól való tartózkodás, a székrekedés, elhízás megelőzése.

Segíteni azonban valóban csak akkor lehet, ha a páciens beszél az inkontinenciáról. Ezt nem szívesen teszik, vannak, akik a problémájuk műtéti megoldását évekig halogatják. A nőgyógyászati vizsgálat alkalmával nem minden esetben sikerül arra választ kapni, hogy a probléma mióta áll fenn.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index