Tudnivalók a kontaktlencséről

A kontaktlencsék legtöbbször ugyanazt a célt szolgálják, mint a hagyományos szemüvegek, de kis tömegűek, és gyakorlatilag észrevehetetlenek.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

Nem.

A kötőhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a szaruhártya szélétől a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrődhet, s ilyenkor nehéz megtalálni. Legvégső esetben kontaktlencse-illesztőnk megtalálja és visszahelyezi azt.

Honnan tudom, hogy kiesett a szememből a kontaktlencse?

Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelyből úgy gondoljuk, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínű, hogy a lencse vagy elmozdult a szaruhártyáról, vagy kiesett a szemből.

ferfi_arc1

Honnan tudom, ha rossz szembe raktam a lencsét?

Ellenőrizzük a látásunkat mindkét szemnél külön-külön úgy, hogy letakarjuk a kezünkkel. Ha a kép nem tiszta, cseréljük ki a lencséket, és ellenőrizzük ismét a látást. Ha így sem sikerült eldönteni a kérdést, illesztőnk segítségét kell kérni.

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?

A lágy lencse az ujj végére helyezve, normál állapotban gömb felszínű, kifordítva a szélük visszahajlik egy kicsit. Inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Kontaktlencse viselés során használhatok-e szemcseppeket?

Az általános szemcseppeket nem szabad kontaktlencsékkel együtt használni, egyrészt, mert a lágy lencse elnyeli a szemcseppet, amely anyagai aztán felhalmozódnak a lencsén belül.

optiris_latas3Másrészt a csepp szaruhártyára gyakorolt hatása miatt a kontaktlencse károsíthatja a hámréteget. (beteg szemen egyébként sem szabad kontaktlencsét viselni) Bármilyen kétség merül fel a készítménnyel szemben, azonnal beszéljük meg illesztőnkkel.
Úszhatok-e kontaktlencsémben?
Csak olyan lencsében, melyet úszás után azonnal eldobunk!!!
A lágy lencse alapanyaga mindenféle kórokozót felvesz, súlyos fertőzéseket lehet összeszedni így!

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: