Üveg vagy műanyag lencse?

Üveg vagy műanyag lencsével kéri? – hangzott el sokáig a kérdés sokáig szemüveg vásárlásakor.

Ma már nem ilyen egyszerű a dolog, mert a választást befolyásolja a szemüvegkeret típusa is.

A szemüvegoptika legrégebben használt alapanyaga az üveg. Az 1960-as évektől használják csak a műanyagot szemüveglencsék gyártására. A polikarbonát anyagot kezdetben csak a hadiipar használhatta, napjainkra azonban széles körben elterjedt (pl. CD, DVD alapanyaga). Munkavédelmi szemüvegek után dioptriás változatban is elkezdték gyártani a ’80-as évektől.

Melyek az üveg lencsék tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Előnye a keménysége miatti karcokkal szembeni nagy ellenálló képesség, hátránya hogy, könnyen törik és súlya kb. duplája a műanyag lencsékének. Az egyre magasabb törésmutatójú üveg lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé.

szem15

Melyek a műanyag lencsék tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Előnye, hogy könnyű (kb. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és nem törékeny, hátránya, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló képessége.

Az egyre magasabb törésmutatójú műanyag lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé.

Melyek a polikarbonát lencsék tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

optiris_latas6Előnye, hogy könnyű (kevesebb, mint. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és törhetetlen, hátránya, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló lépessége.
A töréssel szembeni ellenálló képessége 12x nagyobb a műanyag lencsénél, ezért különösen alkalmas a ma divatos fúrt és damilos keretekhez. Törésmutatója 1,59, tehát a magas törésmutatójú alapanyagok csoportjába tartozik.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: