Hogyan működik az érzékelés?

A McGill Egyetem tudósai feltárták, miként dolgozza fel agyunk a külvilágból érkező szenzoros ingereket.

Életünk szinte minden területén érzékeinkre hagyatkozunk. Sajnos azonban rengetegen vannak, akiknek elsődleges érzékszervei nem működnek megfelelően. Jelenleg csak Kanadában 600 000 látássérült él és közel három millióan szenvednek részleges hallászavartól vagy siketségtől. A McGill Egyetem tudósai kutatásaik során rájöttek, hogy bizonyos neuronok miként választják ki a szenzoros ingerek tulajdonságaiból az elsődleges és másodlagos jellemzőket.

A vizuális rendszerben például a fényesség elsődleges jellemző, míg a kontraszt csak másodlagos. A szakértők remélik, hogy a fentiek tudatában új és hatékonyabb segédeszközöket fejleszthetnek ki az érzékelési zavarban szenvedőknek.

szem33

A Patrick McGillivray vezetésével készült kutatás során a tudósok egy elektromos angolna középagyi régiójában található elektro-szenzoros neuronjainak külső stimulusra adott reakcióit figyelték meg. A tudósok rájöttek, hogy bizonyos neuronok csak az egyes ingerek specifikus jellemzőire reagálnak. Ez a jelenség egyszerű és alapvető idegi kapcsolatok segítségével valósul meg. Agyunk tehát sorrendet állít fel a külvilágból érkező ingerek tulajdonságainak feldolgozására: így a hallásnál elkülönül a hangmagasság és a hangszín, látásnál pedig a fényesség és a kontraszt.

"Rendkívül érdekes látni, hogy agyunk hogyan választja szét az ingerek által hordozott információt" – nyilatkozta Dr. Maurice Chacron, a McGill Számítási Rendszerek Idegtudományi Laboratóriumának vezető kutatója. "A beszéd és a zene például rendkívül sokrétű inger, hiszen zenehallgatáskor a frekvenciát és a hangszínt egyaránt érzékeljük, agyunk mégis képes elkülöníteni ezeket a jellemzőket."

A kutatás részletes leírása a Journal of Neurosciences című szaklap legutóbbi számában olvasható.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.