Nem megy a munka? Lehet, hogy vashiányos vérszegénységgel küzd

A vashiányos vérszegénység igen változatos tüneteket produkál, és ezek legtöbbje az illető mindennapjait is jelentősen befolyásolják. Sajnos az állandó fáradtságot és gyengeségérzést sokan elbagatellizálják, pedig nem ritka, hogy betegség áll a háttérben.

Vashiányos vérszegénységgel évről évre egyre több embert diagnosztizálnak, ám még így is lehet, hogy a kellő vizsgálatok hiányában sokak előtt rejtve marad a probléma. A napokban Gombos Edina műsorvezető vallott betegségéről, aki annak ellenére, hogy korábban igazi energiabombaként élte mindennapjait, az utóbbi időkben egyre fáradékonyabbá és kimerültebbé vált. Mivel ez az állapot tartósnak bizonyult, rászánta magát egy vérvételre, ahol kiderült, vashiányos vérszegénységben szenved, melynek egyik jellemző tünete az energiahiány és a levertség. A diagnózis után kezelőorvosa további vizsgálatokra küldte, ahol vesekő jelenlétére is fény derült. A műsorvezető elmondása szerint megnyugodott a hír hallatán, ugyanis így végre kiderült, mi is okozza a panaszait, amiket megfelelő kezeléssel szerencsére orvosolni is lehet.

A vérszegénység kialakulása, tünetei
A vérszegénység egy olyan állapot, amikor a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni " – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna. „Általában vér- vagy vasvesztés, illetve a vas, a B12-vitamin és a folsav bevitelének elégtelensége okozza a vérszegénységet, de nem ritka, amikor daganatok, veseproblémák, vagy csontvelő betegségek állnak a betegség hátterében.

A vashiányos vérszegénység tünetei

  • fáradtság
  • koncentráció zavar
  • sápadtság
  • szédülés
  • hajhullás

shutterstock_53453035

A diagnózis vérvétellel biztosra felállítható, és gyógyszeres kezeléssel, valamint szakember által javasolt életmódváltással sikeresen kezelhető. Ehhez viszont fontos tisztában lenni a vashiányos vérszegénység kiváltó okaival, hiszen csakis így részesülhet megfelelő kezelésben a beteg!

A szakértő hozzátette, hogy a vérvétel eredményét mindig szakorvos elemezze ki, hiszen akkor is fennállhat vashiány, ha a vérképben nincsenek jelentős eltérések.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.