Migrénesek veszélyben! Támad a stroke!

A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás akár órákra, napokra tehetetlenné teszi az embert.

Azonban a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli a betegség. A migrén és a szélütés kapcsolatáról Dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvos beszélt.

Az utóbbi években több tanulmányban is arra a következtetésre jutottak, hogy a migrén kétszeresére növeli a stroke kockázatát. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyelőre az aurával – látászavarral- járó migrénesek esetében mutatták ki ezt az összefüggést.

A migrén oka egyelőre pontosan nem tisztázott, az azonban tény, hogy az agyi erek átmérője megváltozik egy-egy roham során. Maga a betegség gyakran mutat familiaris halmozódást, tehát genetikailag meghatározott, örökölt. Ennek ellenére több olyan tényező is van, ami ilyen rohamokat válthat ki.”- mondja a szakember.

Már régóta elfogadott tény, hogy a stroke kockázatát ugyancsak növelik az orális fogamzásgátlók, viszont ezek a tabletták gyakran okoznak migrént, erős fejfájást is. Logikus tehát, hogy az ezeket szedő, migrénes nők között gyakoribb a stroke előfordulása.

fejfajas1

Fontos az alapos kivizsgálás

Nem árt tudni, hogy a migrénesek esetében fontos a többi kockázati tényező – pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség- kivizsgálása is, mivel ezek szintén megnövelik a szélütés kockázatát, és ha eltérés mutatkozik, ezeket a migrén mellett kezelni szükséges!

A gyógyszeres kezelés nem kérdés

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon ha a roham elején bevesz fájdalomcsillapítót az illető, akkor az csökkenti-e a szélütés kockázatát.

Sajnos azt nem tudni, hogy a mihamarabbi fájdalomcsillapítás mennyire csökkenti – ha csökkenti- a stroke kockázatát. Azonban a migrénes fejfájás olyan kínzó, hogy mindenféleképpen kezelést kérnek a betegek, tehát a gyógyszeres terápia ténye nem kérdés, hiszen máshogy csak alig-alig bírható ki a fájdalom.”- mondja a neurológus.

Szerencsére érdekes módon terhesség alatt a rohamok gyakorisága csökkenni szokott, sőt, gyakran teljesen meg is szűnik a migrén. Amennyiben mégis előfordulna, természetesen minden gyógyszert érdemes kerülni! Ha mégis előfordulna, mindenképp forduljon szakemberhez a további kezelés megbeszélése céljából!

kismama6401

Tippek, hogy csökkentheti a migrént terhesség alatt

Amennyiben a terhesség során mégsem ritkulnának a migrénes rohamok, a következőket teheti, hogy csökkentse előfordulásának gyakoriságát, illetve intenzitásának erősségét:

– relaxáció

– magnézium szedése

– dohányzás abbahagyása

– testmozgás (pl. kismama jóga)

diéta tartása, a migrént klasszikusan kiváltó ételek kerülése ( vörösbor, kínai konyha, füstölt sajtok, halak, ízfokozók, tartósítószerek kerülése)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.