Befejeződött a stroke megelőzését célzó kampány

Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal, illetve egészséges táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés, a stroke okozta tragédiák.

A többek között a Magyar Stroke Társaság, az Országos Mentőszolgálat és az egészségügyért felelős államtitkárság közreműködésével életre hívott kampányhoz a színház tagjai is csatlakoztak.  
Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke elmondta, hogy 10-12 percenként szállítanak be stroke-os pácienst magyar kórházba, és félóránként veszíti életét valaki szélütés miatt.
Nagyon fontos, hogy a betegség felismerésekor a hozzátartozók vagy szemtanúk azonnal a mentőszolgálatot értesítsék, mert stroke esetében az időfaktor a legjelentősebb tényező: a tünetek jelentkezésétől számítva 3-4 órán belül megfelelő kezelésben kell részesíteni a beteget, hogy a súlyos következmények elkerülhetőek legyenek – hívta fel a figyelmet Bereczki Dániel.

agy4803

Kissné Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében kiemelte, hogy a stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezők közül a magas vérnyomás csökkenthető a leghatékonyabban: ebben a dohányzás mellőzése, az egészséges étkezés, illetve a rendszeres mozgás segít leginkább. A dohányosok esetében 2-3-szor nagyobb a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának lehetősége.

A Ne késlekedj! elnevezésű kampány keretében az ország több neves színházában vettek részt a művészek különböző szűrővizsgálatokon, ezzel is megtéve az első lépést az egészségesebb életmód felé. A vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen, valamint nyaki ultrahangvizsgálaton való részvételükkel követendő példát állítottak a lakosság elé.
Magáról a betegségről, illetve az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, a kampányról részletes információkat a www.szelutes.hu és a www.facebook.com/nekeslekedj oldalon találnak az érdeklődők.

Forrás: