Megáll a szív fültisztítás közben?

Egész gyakori és érdekes tünet, hogy a hallójárat tisztítása közben, egyes betegek köhögnek. Ez az úgynevezett Arnold reflex

Az az oka, hogy a hallójárat egy kis szeletének, és vele együtt a dobhártya egy részének érző beidegzését a X. agyideg, a nervus vagus (bolygóideg) adja.

A vagus egy nagyon fontos ideg, vannak motoros ágai (garat- és gégeizmokat működtet), általános érzőideg rostjai (légutak, szívburok, gyomor), és vegetatív funkciója (légutak, szív, zsigerek). A légutak kvázi kapcsoltságából adódik a reflex köhögés. A köhögésnél komolyabb probléma, ha a n. vagus a fülből indulóan a szív beidegzését is megzavarja.

sziv42

Nemrég történt egy eset, ahol sikeres újraélesztés történt, ami egy a fül tisztítása közben kialakult szívmegállást követett. Az orvos szívóval tisztította a beteg fülét, eközben a beteg szíve leállt.

Egyébként a beteg korábban azért nem tisztította magának a fülét, mert ha belenyúlt, akkor elkezdett szédülni. A zsigeri szervek kapcsán, elvileg akut hasi kórképeket utánozó vagusreflexek is indulhatnának a fülben való manipulálás kapcsán, például vakbélgyulladást is utánozhatna. Ez is jelzi, hogy miért nem jó például a fültisztító pálcát koppanásig behelyezni a hallójáratba. Inkább szem ellenőrzésével, szakszerű kezekben történjen a hallójárat belsejének tisztítása! Még akkor is, ha ez nem gusztusos dolog, és nem is a szakma csúcsa.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: