Mélyvénás trombózis

A radiológusok azt szeretnék, ha a laikusok is többet tudnának a mélyvénás trombózis (DVT) kockázati tényezőiről illetve komplikációiról.

A betegség poszttrombotikus szindrómához illetve tüdőembóliához vezethet. A láb tartós károsodást szenvedhet, illetve halálozás is bekövetkezhet. "Az embereknek és orvosaiknak tudniuk kell, hogy csak az Egyesült Államok területén évente 600 000-en kerülnek kórházba mélyvénás trombózissal, akik közül több mint 100 000 beteg életét követeli a kialakuló tüdőembólia." – magyarázta Suresh Vedantham, a Washington Egyetem orvosi karának intervenciós radiológiusa, radiológus és sebész professzor.

"Március volt a DVT hónapja, és szükség van arra, hogy figyelmeztessük a lakosságot arra, hogy a Túristraosztály-szindrómának is nevezett betegség nem csak hosszú repülőutak során alakulhat ki. Nőket, férfiakat, fiatalokat és időseket egyaránt érint, akkor is, ha nem utaznak." – hansúlyozta ki Vedantham a SIR Alapítvány tudományos konferenciáján. Azt is megjegyezte, hogy a DVT általános kockázati tényezői közé tartozik a hosszas mozdulatlanság, műtétek és nagyobb sérülések utáni állapot, hormonterápia, hormonális fogamzásgátlás, fennálló vagy nemrég véget ért terhesség, rák és elhízás.

A legsúlyosabb szövődmény az, amikor a vérrög leszakad és a tüdőbe kerül, ahol beszorul, és elzárja az oxigén útját, továbbá szívelégtelenséget okoz. Ez a tüdőembólia, ami halálos is lehet. A teniszcsillag Serena Williams nemrég esett át tüdőembólián, miután lesérült és hosszú ideig ágynyugalomra kényszerült. „Hátborzongató bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ezek a tragédiák mindenféle előjel nélkül bekövetkezhetnek. A korai felismerés és kezelés elengedhetetlen a túléléshez.” "Nagyon fontos, hogy mindenki tudja, a kevéssé ismert és kivételesen súlyos komplikációk, mint például a poszttrombotikus szindróma (PTS) gyakran akkor is megjelenik, ha a DVT-t kezelték vérhigítókkal." – mondta el Vedanthan.

arteria10

"A vérhigító a kezelés fontos része, de a közhiedelemmel ellentétben nem aktívan oszlatják szét a vérrögöt, hanem megelőzik annak képződését. Sajnos az elzáródott véna gyakran tartós károsodást és funkciózavart szenved, ami mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Ezt a betegséget krónikus állapotnak kell tekinteni. A kutatások 180 fokos fordulata illetve az orvosok együttműködése révén az intervenciós radiológusok valószínűleg átalakítják a DVT és a két fő komplikációjának a kezelését."

"Tanulmányok kimutatták, hogy a DVT-s epizóddal jelentősen nő a kockázata az újabb vérrögök és a PTS kialakulásának. A tünetek között szerepel a krónikus lábfájdalom, a duzzanat, kimerültség, nehezített járás, munkaképtelenség. A PST azért következik be, mert a vérrög a lábban marad." Míg a poszttrombotikus szindrómát rengeteget tanulmányozták a munkaképes korúak körében, azt is kimutatták, hogy a mélyvénás trombózisban szenvedő gyerekek esetében szintén nagy a veszélye a PTS és az ezzel kapcsolatos mozgáskorlátozottság kialakulásának.

Az intervenciós radiológusok a trombózist kezelő orvosokkal közösen nemrég értékelték ki a képalkotó berendezés által vezérelt rögoldó kezeléseket a DVT-s serdülőknél. A tanulmányból kiderül, hogy akiknél eltávolították a vérrögöt, jelentősen csökkent a PTS esélye.” Vedantham azt is felfedte, hogy a vérrög-eltávolító kezelés prioritást kapott a megelőző kutatóprogramban, melyet 2008 szeptemberében indított útjára Steven K. Galson egykori vezető sebész. „Új technológiák állnak rendelkezésre, ahol a rögoldó gyógyszereket egyenesen a rögbe fecskendezik egy katéteren át. A rög feloldódik, majd egy vákuumos eszközzel kiszívják, így helyreáll a normális keringés.” – mondta el. Ez a minimális beavatkozást igénylő módszer a legnagyobb rögök esetében is működik.

shutterstock_28237815

A lehetőségen felbuzdulva a Nemzeti Egészségügyi Intézet szponzorálja az ATTRACT rövidítésű tanulmányt, mely egy többközpontú, randomizált kísérlet. Országszerte 50 kórházban alkalmazzák a katéteres trombuseltávolítást, mely félúton tart a betegek bevonása felé. Továbbá a Washington Egyetem új tanulmánya felfedezte, hogy a DVT-s betegnél már kialakult PTS, mely lábfájdalmakat, duzzanatot és fekélyt okoz, sikeresen kezelhető képalkotó eljárással segített eljárással.

Újra megnyitják az elzáródott vénákat, és megszünteti a visszaáramlást. A tanulmány vezetője, Vedantham szerint : „A betegek 80 százalékánál a tünetek jelentősen javultak. Mivel eddig a megállapított PTS-nek eddig nem volt hatásos kezelési módszere, az érintetteknek általában azt mondták, hogy együtt kell élniük az állapotukkal, mely gyakran vált súlyossá vagy korlátozta őket tevékenységeikben. A korábbi és jelenlegi kutatások reményt adnak a tünetek enyhítésére, a láb funkciójának helyreállítására, az életminőség javítására.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.