Vakarózás, vakarózás, vakarózás

A ?tetűjárvány? rendszeresen végigsöpör az óvodákon és iskolákon. Így jó tudni, mi a teendő, ha gyermekünk is beszerez néhány ilyen élősködőt.

A fejtetű (pediculus humanus capitis) egy kb. 2-4 mm hosszú rovar, amely a színét a haj színének megfelelően változtathatja. Mindig a hajban marad, és vérszívással táplálkozik, naponta 8-10 alkalommal, emiatt eléggé érzékenyen érinti, ha éheznie kell.

A nőstény egyed naponta 6-8 ovális alakú, gyöngyházfény színű petét, azaz közismertebb nevén serkét rak egészen közel a hajtövekhez, és oda is ?ragasztja? őket, így azok nem mozdulnak el. A fejtetvek igen szaporák, egy nőstény akár 200 petét is rakhat élete során. A petéből az utódok 1 hét alatt kelnek ki, és 8-10 nap után már maguk is képesek tovább szaporodni.

A fejtetvek közvetlen érintkezéssel terjednek. Tehát ha a gyerekek összedugják a fejüket, pusmognak, nagyon könnyen átvándorolnak a tetvek egyik hajról a másikra. Extrém esetben egymás fésűjének, sapkájának használatával is összeszedhetnek egy-két élősködőt. A gyermek hazaviszi az új ?szerzeményt? és ?megosztja? azt családtagjaival, így másnap testvére már úgy megy iskolába vagy óvodába, hogy ő is terjeszti társai közt a tetveket.6732A legtisztább családba is bekerülhetnek ezek az apró jószágok, így nem az az igénytelenség, elhanyagoltság jele, ha egy gyermek fejtetves lesz, hanem ha az is marad. Ez a kis élősködő nem válogat, korra, nemre, társadalmi pozícióra való tekintet nélkül választja ki a ?táplálékforrást?.

A fejtetű vérszívás közben nyálat fecskendez a fejbőr alá, melynek hatására a viszketés csak fél óra múlva jelentkezik, addigra pedig a jószág már arrébb is mászik. Így nehéz észrevenni, ha a gyermek fejtetvet kapott. A tetvesség egyetlen tünete az állandó vakarózás, ez azonban sokszor csak a tetű megtelepedése után egy héttel jelenik meg. Célszerű minél gyakrabban átvizsgálni a gyermek haját. Az élő tetvet nagyon nehéz kiszúrni, mert gyorsan változtat helyet, viszont a serkét annál könnyebb.

 

A legegyszerűbb módszer, ha hajmosáskor az alaposan bebalzsamozott hajat egy sűrű fogazatú fésűvel, vagy akár serkefésűvel többször előre-hátra fésüljük, majd a fésűt egy papírtörlőbe töröljük. Így amennyiben a gyermek haja tetves, az aprócska rovarok feltapadnak a papírra. Célszerű az ellenőrzést estére időzíteni, mert a tetvek éjszaka rakják le petéiket, így ha a napközben összeszedett élősködőt az esti ellenőrzéskor kiszúrjuk, megakadályozhatjuk, hogy elszaporodjon.6733Hely:

Ahogyan azt találóan megfogalmazták: ?a rovar demokrata, de írtani kell?. Így van ez a fejtetvekkel is. A fejtetű betegséget, fertőzést nem terjeszt, viszont azáltal, hogy az ember vakarózik és felsebzi saját fejbőrét, másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki, ami könnyen elgennyesedhet.

Nem kell megijedni, ha a gyerek letetvesedik. Egyrészt az élő tetvet egy sűrű fogazatú fésűvel viszonylag egyszerűen ki lehet szedni a hajból. Másrészt a gyógyszertárakban több hatásos tetűirtó is kapható (Pedex, Nittyfor, Nix), amelyekkel nagyon hamar meg lehet szabadulni a nem kívánt élősködőseregtől.

Az irtószerek használata pofonegyszerű. Először is meg kell mosni a gyermek haját hagyományos samponnal, majd alaposan leöblíteni. A legtöbb tetűirtó szert ? melyek általában olajos alapúak ? a még nedves hajba kell beledörzsölni, majd meg kell várni, míg megszárad. Semmiképpen ne mossuk le a hajról, hanem a következő hajmosásig tartsuk rajta. Az egész művelet alatt figyeljünk arra, hogy a szer szembe ne kerüljön, mert könnyen kötőhártya-gyulladást okozhat. Ezek a szerek következő hajmosásig megőrzik hatásukat és elpusztítják a tetveket és a serkéket egyaránt. Az így elpusztult élősködőket és petéket el kell távolítani a hajból. Ennek legegyszerűbb módja az ecetbe mártott fésű vagy a serkefésű.

A cikk folytatása az Apuci.hu oldalon olvasható.

Forrás: